Belföld

Veszélyt jelentő faj jelent meg a Balatonban – Kiadták a figyelmeztetést

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.08 | 15:18

A fekete törpeharcsát inváziós fajként tartják számon, és nagy veszélyt jelenthet az Európai Unió számára. 

Sajnos az állat egyre gyorsabban terjed a Balatonban is, ezért az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai arra kérnek mindenkit, hogy ha valaki ilyen halat fog ki a tóból, akkor semmiképpen ne dobja vissza. Kiemelték továbbá, azon dolgoznak jelenleg is, hogy felmérjék, mennyire terjedt el az idegenhonos faj a magyar tengerben.

Az Európai Unió számára veszélyt jelentő, idegenhonos inváziós fajok listáján is szereplő fekete törpeharcsa balatoni állományának nagysága a megfigyelések és a fogási adatok alapján is emelkedő tendenciát mutat.

Az intézet évek óta kutatja a faj elterjedését, az állomány pontos meghatározása azonban a tó mérete és a populációk mozaikos előfordulása miatt komoly kihívást jelent

– adta hírül az Index.

Olcsón nyaralnál Cipruson? Mutatjuk hogyan lehetséges, nézz bele te is a videóba!

A szakemberek felmérései szerint a horgászok megfigyelései hasznos adatokkal egészíthetik ki a kutatásaikat, így most egy kérdőív kitöltésére kérik őket, melynek beküldése egészen az év utolsó napjáig tart. Ezután az intézet munkatársai kiértékelik az adatokat, és az eredményeket a nagyközönség számára is elérhetővé teszik majd.

A fekete törpeharcsákkal az a legnagyobb gond, hogy könnyen kiszoríthatják az őshonos fajokat. Idehaza megfelelő körülmények között élhetnek, ráadásul rendkívül szívós fajról van szó, jól tolerálják az alacsony oxigénszintet is.

A hal húsa ehető és jó ízű is, azonban a kis mérete miatt nehezen tisztítható, így nem túl sokan bajlódnak az elkészítésére. Felhívták a balatoni horgászok figyelmét, hogyha ilyen egyed akad a horgukra, akkor azt tilos visszadobni a tóba.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló