Belföld

Drasztikus drágulás: Ehhez az alapfűszerünkhöz is horror áron juthatunk hozzá

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.09 | 17:18

A só piacán csaknem 200 százalékos áremelés tapasztalható, a drágulásnak ráadásul még korántsem látható a vége. Ukrajna legnagyobb sóbányájának leállása fél Európára – köztük Magyarországra is – hatással van.

Aggodalomra ad okot a termék drasztikus drágulása, amely tükrözi a jelenlegi világgazdasági folyamatokat. Kizárólag importból lehetséges a lakosság sóellátását biztosítani, hiszen jelenleg nem folyik sóbányászat Magyarországon – számolt be róla az Index.hu.

Fotó: Pixabay

Vinkler Tibor, az eletso.hu webáruház vezetője

nem tart attól, hogy tartós készlethiány alakulhat ki

még annak ellenére sem, hogy az orosz–ukrán háború miatt az első számú importcsatorna megszűnt, mivel a parajdi bányából, illetve Lengyelországból és Ausztriából is érkezik só az országba.

Olcsó mobilt villantott a Telekom. Megnéztük mit tud a mobil ami ideális társa lehet annak aki az első okostelefont venné, vagy csak 5G-t akar elérhető áron!

A lebombázott infrastruktúra és útvonalak miatt nem megoldható a kitermelt kősó elszállítása: amíg az ukrán kamionok az erdélyi (parajdi) sóbányákban álltak, addig a magyar boltok polcain megtalálható sók árai emelkedésnek indultak.

A parajdi étkezési só (1 kg) aktuális legalacsonyabb ára 650 forint,

míg 4 évvel ezelőtt ugyanezért az erdélyi sóért 372 forintot kellett csak fizetni. Ez 175 százalékos árváltozást jelent.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérései szerint is nyugtalanítóan meredek drágulás indult el 2019-ben, ami 2022-ben sem enyhült igazán. A hivatalos adatok szerint 4 év alatt 171 százalékos áremelkedés történt a sópiacon.

Vinkler Tibor szerint nem kell tartani, hogy elfogy a só, azonban a szállítással vannak gondok. A só nemcsak az élelmiszeripar vagy a mezőgazdaság, de a gyógyászat és a vegyipar számára is elengedhetetlen – derül ki az Európai Sótermelők Szövetségének (EUsalt) közleményéből.

Ugyan a parajdi sóbánya még mindig több száz évre elegendő sót rejt magában, ennek ellenére a fentiek alapján arra következtethetünk, hogy kialakulhat átmeneti sóhiány Magyarországon.

A gazdasági előrejelzések szerint pedig további drágulás várható. Ez pedig minden bizonnyal számos sót tartalmazó termék árát is magával húzza majd.

Forrás: Index


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló