Bűnügy

Ne dőlj be: a csalók már a rendőrség nevével is visszaélnek

  • Szerző:nuus
  • 2023.10.27 | 11:48

A rendőrség figyelmeztetést adott ki, hogy senki ne dőljön be ezeknek a csalásoknak.

Kép: Unplash

A rendőrség aMátrix Projekt keretein belül felhívja a lakosság figyelmét a rendőrség nevével visszaélő, országosan elterjedt adathalász csalási módszerre.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerveihez az elmúlt időszakban több telefonhívás is érkezett, miszerint SMS-üzenetben be nem fizetett szabálysértési bírság befizetésére szólítják fel a címzettet.

Az adathalász csalók valótlan befizetés kezdeményezésével, a rendőrség nevével visszaélve próbálnak meg jogtalanul megszerezni személyes- és bankkártya adatokat. Az üzenetre kattintva megnyílik az adathalász link – www.ugyintezes-policeportal.com – amelyet egy befizetés funkciójának imitálásával működtetnek.

Amennyiben te is kaptál a rendőrség nevében ilyen üzenetet, hagyd figyelmen kívül, és töröld, ne kattints a linkre!

Így néznek ki a csalók által küldött üzenetek:

Forrás: police.hu

 

Az üzenet olvasásakor legyen gyanús a weboldal „.com” domainvégződése (a hivatalos rendőrségi oldalak „.hu” domain tartományi jelzéssel működnek). Amennyiben mégis a linkre kattintanál, és a bírság alapját képező „bűncselekmény” megnevezése „engedély nélküli parkolás” vagy „sebességtúllépés” fogj gyanút, mert a fenti cselekmények nem minősülnek bűncselekménynek.

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett csalások felderítésére. Az ilyen bűncselekmények megelőzésével kapcsolatban hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán találsz.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló