Belföld

Rogán jövőre egyedi azonosítóval látna el minden magyar állampolgárt

  • Szerző:nuus
  • 2023.11.10 | 17:48

Rogán Antal szerint nem kell félni, ha az „államra bízzuk” összes személyes adatunkat.

Szinte minden közigazgatási ügyet elintézhetünk majd a kormány új digitalizációs programjában – sőt, ennél többet is. Az állam digitalizálna: egyetlen mobilappal telefonunkra költöztetne szinte mindent a személyi igazolványtól a fegyverviselési engedélyen át a horgászpapírig – írja a hvg. Néhány új jogszabály és egy alaptörvény-módosítás, után a Digitális Állampolgárság Program (DÁP) jövőre elindul. Rogán Antal titkosszolgálatokat irányító miniszter 2026-ra már hárommillió felhasználót szeretne.

Hamarosan a mobilunkkal igazolhatjuk magunkat a rendőr előtt,

az életkorunkat a dohányboltban, a telefon intézhetjük az autó átírását, a közműszámlák fizetését, és szép lassan szinte minden közigazgatási, sőt számos piaci alapú, például banki ügyintézés is elvégezhető lesz egy állami mobilapplikáción keresztül, ez lesz a Digitális Állampolgárság Program, vagyis a DÁP.

A Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda a jogi keretek előkészítésén, míg a szakmai alapokon és a tervezésen a kormányzati informatikai szuperszervezet, a Digitális Magyarország Ügynökség, valamint az ez alá tartozó állami tulajdonú IdomSoft Informatikai Zrt., már másfél éve dolgozik. A kérdésre, hogy mindez mennyibe kerül, Rogán még nagyságrendet sem tudott becsülni.

A Digitális Állampolgárság Program ígérete szerint

egyszerűbbé tenné az emberek életét. A tájékoztatón a tesztüzemben már jövő tavasszal, majd élesben jövő év végén induló DÁP-ot Rogán úgy jellemezte, hogy az igazolvány, az aláírás és az ügyintézés a mobilra költözik.”

A DÁP mobilapp letöltése, és az abban való regisztráció – egyelőre – nem lesz kötelező. Rogánék mindenkinek biztosítják a lehetőséget, akár egy csecsemőnek is, úgy, hogy felnőtt koráig a szülei lesznek jogosultak a nevében eljárni az ügyintézéseknél.

A készülő magyar szabályozás Rogán szerint

az Európai Elektronikus Személyazonosítási Rendszer irányelveinek megfelel, és Magyarország az elsők között lehet Európában, ahol ezt alkalmazzák is. A miniszter a szigorú EU-s előírásoknak megfelelő magyar fejlesztés, a DÁP előnyeit is felsorolta.

  • a DÁP-pal nem kell figyelni és észben tartani, hogy melyik okmányunk vagy ügyintézési határidőnk mikor jár le, mert az app automatikusan figyelmeztet
  • a hivatalos ügyintézésekhez nem kell papírokat “szkennelgetni” és e-mailben küldözgetni, a DÁP-ban minden hivatalos dokumentum alapból elérhető, látható
  • egy gombnyomással utalható az államnak minden fizetnivalónk a legkülönbözőbb ügyekben, így például illetékek és hasonlók
  • személyes adataink is egy gombnyomással megadhatók, például egy munkaszerződés digitális aláírásánál, vagy mondjuk egy banki hitelkérelemnél

Azt még Rogán sem titkolja, hogy adatkezelési szempontból a DÁP jelentős váltás. Szakít azzal az évtizedes adatkezelési gyakorlattal, hogy minden személyes adat célhoz között felhasználásához külön-külön engedély kell. Rogán szerint efölött eljárt az idő. “Át kell lépni a sólyomi idők joggyakorlatán az adatkezelés terén”. (Sólyom László a kilencvenes évek Alkotmánybíróságának elnökeként szigorúan szabályozta személyes adataink megismerhetőségét.) A fideszes kormány a DÁP kerettörvény mellett

benyújt egy sokadik Alaptörvény-módosítást is,

ami két mondatban annak a jogszabályi keretét teremti meg, hogy a DÁP használatával az állampolgár elfogadja, hogy számtalan személyes adatát az állam kezeli. Az Alaptörvény-módosítás szövegéül pedig olyasmit terveznek, hogy Magyarországon az ügyek digitális intézése elsőbbséget élvez, ehhez az állam egyetlen digitális azonosítót biztosít, és kezeli is az összes személyes adatot.

A DÁP app tesztelése 2024 áprilisában kezdődik több tízezer állami alkalmazott, illetve önkéntes bevonásával. Az éles üzem várhatóan jövő év végén indul majd, és már abban az évben 400 ezer felhasználóra számítanak Rogánék. Első körben még csak alapfunkciók érhetők majd el, mint például a rendőri igazoltatáskor a beazonosítás, illetve a leggyakoribb közigazgatási ügyek intézése, továbbá a digitális aláírás.

2025-től minden olyan ügy elintézhetővé válna

a DÁP-ban digitálisan, amelynek éves esetszáma 10 ezer felett van. Emellett autó átírás és születés is rögzíthető lenne az appon keresztül.

További fejlesztési irány lesz Rogán ígérete szerint a DÁP-hoz kapcsolódó “digitális irattárca”, amelybe a személyin kívül számos más igazolványt tehetnénk be elektronikusan, például horgászengedélyt, fegyvertartási engedélyt vagy éppen hajóvezetői igazolványt.

Az biztos, hogy az útlevél például még jó ideig megmarad

a maga fizikai valójában, de annak, aki DÁP-ot használ nem lesz szüksége már személyi igazolványra plasztikkártyán, így végül a rendszer fejlesztésével Rogán szerint három év múlva ott tartunk majd, hogy nem kell semmilyen igazolványt magunknál tartani. Ami az adatbiztonsággal kapcsolatos aggályokat, félelmeket illeti, Rogán Antal szerint uniós szabályokhoz kell alkalmazkodni és a magyar adatvédelmi szabályozás is az egyik legerősebb Európában.

A miniszter szerint nem kell attól tartani,

hogy lesz valahol egy sötét szoba tele monitorokkal, ahol egy ember és minden DÁP-felhasználó minden adatát látja, és abban turkál. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lenne az az állami szerv, ahol ennek a digitális adatfeldolgozásnak minden formája megjelenne anonimizáltan.

Rogán az állami Nagy Testvér szindrómától rettegőket azzal a szöveggel nyugtatná, hogy “a Facebook és a Google már most többet tud mindenkiről, mint amennyit az állam bármikor is tudni fog róluk”.

Rogán Antal bejelentette: Indul a Digitális állampolgárság program


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló