Belföld

Ez volt az utolsó halálbüntetés Magyarországon

  • Szerző:nuus
  • 2020.11.25 | 12:18

Már közel harminc éve annak, hogy a Magyarországon alkotmány-ellenesnek nyilvánították a halálbüntetést.

Magyarországon az utolsó halálbüntetés végrehajtása több mint harminc éve történt, egészen pontosan 1988. július 14-én. A halálraítélt nem volt más, mint a 28 éves Vadász Ernő büntetett előéletű csavargó, aki különösen kegyetlen gyilkosságért került akasztófára.

Az ítélet előtt két évvel 1986-ban egy decemberi napon Tiszacsegén akartak pénzt rabolni, ezért leütötte, és fejbe rúgta az áldozatát. Miután a földre került a magatehetetlen férfi, tovább rugdosta és egy zacskóval fogta be a száját, az áldozat a helyszínen meghalt.

Vadász Ernőn és társa ezután aznap még több betörést is elkövetett, és egy vendéglőt is kifosztottak. Elfogása után a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 1988. január 12-én ítélte halálra Vadász Ernőt előre kitervelten és nyereségvágyból elkövetet emberölés bűntette, nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette és okirattal való visszaélés vétsége miatt.

A Legfelsőbb Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetettnek minősítette az emberölést és elutasították a kegyelmi kérelmét.

Pradlik György volt az utolsó hóhér Magyarországon, még 1976-ban  jelentkezett börtönőrnek. A halálos ítéletek végrehajtását akkor kapta meg, amikor az addigi hóhér elhunyt, munkáját feladatnak tekintette, és meggyőződése volt, hogy nem mindenki lehet hóhér. Visszaemlékezése szerint az első esete előtt nagyon stresszes volt amiatt, hogy mindent jól csináljon.

Pradlik két társával országszerte hajtotta végre a halálos ítéleteket. Magyarországon az utolsó akasztás, a fent említett Vadász Ernő kivégzése is az ő segédletével történt meg. Tizenkét évig mindenki, még a gyerekei is csak azt tudták, hogy György börtönőr, de mellékes tevékenységéről csak később szereztek tudomást.

Azokat a bűnöket, amiket egyes emberek elkövetnek, még az Úristen sem tudja megbocsátani. Aki bűnt követett el, az bűnhődjön.

– nyilatkozta miután eltörölték a halálbüntetést.

A tiszacsegei rablógyilkos, Vadász Ernő kivégzésével egy korszak zárult le a hazai igazságszolgáltatásban, ugyan utána ítéltek még halálra bűnözőket, de ez az akasztás volt az utolsó halálbüntetés az országban, melyet a Budapesti Fegyház és Börtön udvarán hajtották végre a 28 éves férfin.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.