Belföld

Csak egy apróság, de aki nem teszi ki a házára, súlyos pénzbírságot kap!

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.11.28 | 15:18

Minden házszámmal ellátott épületen a tulajdonosnak fel kell tüntetnie a házszámot.

Az előírás fő célja, hogy a mentőszolgálat, illetve a rendőrség számára eligazítást nyújtson vészhelyzet esetén, de ez a jelzés a hétköznapi életben is megkönnyíti a tájékozódást, illetve többek között a postások, futárok munkáját.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 14/A. § (5) bekezdése szabályozza, hogy minden házszámmal ellátott épületen a tulajdonosnak fel kell tüntetnie a házszámot. Az előírás elsődleges célja, hogy a mentőszolgálat, illetve a rendőrség számára eligazítást nyújtson vészhelyzet esetén, de ez a jelzés a hétköznapi életben is megkönnyíti a tájékozódást, illetve többek között a postások, futárok munkáját.
– Az önkormányzat szankcióval sújthatja azokat, akik nem teszik ki vagy nem tartják karban a házszámot az ingatlanukon. A lehetséges jogkövetkezményeket az adott önkormányzat rendeletben szabja meg. Ezek közé tartozhat a pénzbírság, melynek összegét az önkormányzat állapíthatja meg, illetve elrendelheti például a házszám kitűzését is.

“Több település esetében is előfordult a közelmúltban, hogy az önkormányzat általános felhívással élt az ingatlantulajdonosokkal szemben, hogy helyezzék ki a házszámot. Fontos azonban kiemelni: amennyiben a konkrét településen nincs erre vonatkozó önkormányzati rendelet, a törvényi előírás ellenére hátrányos jogkövetkezmények nem érhetik a házszámkihelyezést elmulasztó személyt”

– mondta Nemes Imre debreceni ügyvéd a Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportál érdeklődésére.

A küldemények elvárt minőségben történő kézbesítését gyakran megnehezíti az ingatlanokon a pontos házszámok hiánya – írta a Haonnak küldött válaszlevelében a Magyar Posta Zrt. Társasági Kommunikációs Osztálya.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló