Belföld

Kiderült, mennyire kell a zsebünkbe nyúlni idén, ha fenyőfát vennénk

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.04 | 16:48

A lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják a fenyőárusok.

A válaszadók szűk harmada kisebb fenyőfát vásárol az idén, további egytized pedig olcsóbb fajtára vált. Az Agroinform múlt heti, közel félezer választ feldolgozó felmérése szerint az emberek ötöde bízik abban, hogy alaposabb kereséssel a megszokott méretű és fajtájú fenyőhöz is hozzájuthat, a korábbinál kedvezőbb áron.

Hogy pontosan mennyibe kerülnek a fenyők, az csak az ünnep előtti utolsó napokban derül ki, az emberek szűk fele ekkorra időzíti a vásárlást. A piacokon az inflációtól elmaradó, öt százalék körüli áremelés tapasztalható, miközben a termesztés költsége idén is nőtt.

A lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják a fenyőárusok. A vásárlók bő fele tervez legalább 7 ezer forintot költeni fenyőre, negyedük 10 ezer forintnál is drágábbat keres.

A nordmann fenyő a legnépszerűbb: idén az élő fenyőt vásárlók szűk fele a drágább, de tartósabb fajtát veszi. A lucfenyő 37, míg az ezüstfenyő 13 százalékos értékkel foglalja el a népszerűségi lista következő helyeit. További fajtákat (pl. duglászfenyő, feketefenyő) a vásárlók mindössze 5 százaléka keres az árusoknál. 44 százalék másfél méter feletti, 56 százalék kisebb fenyőt tervez vásárolni, gyökeres, földlabdával árusított fenyőt minden nyolcadik vásárló venne. Az emberek negyede viszont simán csak műfenyőt vesz.

Forrás: Agroinform


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló