Belföld

Zajlik a magyar űrhajós kiválasztása – Orbán embere szerint fontos, hogy egy válság közepette is invesztáljunk az űrkutatásba

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.15 | 14:18

Bár erre Európának nincs képessége, ugyanis ember szállítására az amerikaiak, az oroszok és a kínaiak képesek

A Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa a Spirit FM Exkluzív című műsorában Novák András vendége volt, ahol úgy fogalmazott, már javában zajlik a magyar űrhajós kiválasztása, nyolcan vesznek részt a programban.

A miniszteri biztos kiemelte, az űrtevékenység egy nagyon fontos információ, mivel a világűrben kritikus infrastruktúrák működhetnek, amelyek a világgazdaság és a nemzetbiztonság alapját képzik. Majd megemlítette azt is, hogy nemrég Szaúd-Arábiába látogatott Hszi-Csin-ping kínai elnök, ahol az Öböl-menti országokkal arról tárgyalt, milyen formában tudnák szorosabbra fűzni az együttműködésüket.

Az űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztos azonban kiemelte, hogy a nyugati világban is folyamatosan jelen van ezeknek a képességeknek a növelése, ugyanis a NATO 2019-ben műveleti területté nyilvánította a világűrt. Meg is erősítette Ferencz, hogy valóban fontos területről van szó, szerinte ezt az is bizonyítja, hogy az orosz-ukrán háborúban is nagy jelentőséggel bírnak a világűrből kapott adatok.

Éppen ezért fontos, hogy az emberi érdekérvényesítés, a különféle geopolitikai viszonyrendszerek, amik a földfelszínen megjelennek, azok milyen módon vetülnek ki a világűrbe

– mondta Ferencz Orsolya, majd hozzátette: szerinte az Egyesült Államok is figyelemmel követi Kína és az arab országok egyre inkább elmélyülő együttműködését.

Természetesen az interjú során a magyar űrprogramól is szó esett, amelynek keretében Magyarország újra űrhajóst küldhet a világűrbe. Azonban a szakember úgy látja, hogy Európában leginkább a franciák, a németek és az olaszok dominálnak ezen a kutatási területen, de már a magyar szakemberekre is felfigyeltek.

Kiemelte azt is, hogy már zajlik a magyar űrhajós kiválasztása, a programban jelenleg nyolcan vesznek részt, de végül csak egy ember juthat fel a világűrbe, mégpedig az amerikaiak segítségével.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló