Belföld

Két gyerek törte fel a KRÉTA-rendszert: „büszkélkedett” el Pintér a tanároknak

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.17 | 07:18

Tizenhárom és egy tizenöt éves gyerek törte fel a KRÉTA-rendszert.

Oktatási konzultációt tartott pénteken a tanárokkal Pintér Sándor belügyminiszter. Kiszivárgott beszédében arról is beszélt, mit derített ki a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer, azaz a KRÉTA feltörése miatt indított vizsgálat.

„Azért itt vannak tehetségek.

Itt volt a KRÉTA rendszernek a feltörése. Nem fogják elhinni, maguk még nem tudják az eredményt. Egy 13 éves és egy 15 éves gyerek törte föl. Tehát van azért jó képzés, van jó példa”

– mondta Pintér a 444 birtokába került hangfelvétel szerint.

A számos érzékeny adatot kezelő KRÉTA feltörésének híre

novemberben, hetekkel a hackelés után derült ki, miután a támadó hozzáférést szerezhetett a közoktatás minden intézményében kötelezően használt adminisztrációs rendszer által kezelt személyes adatokhoz. A KRÉTA 2016-ban indult el azzal a céllal, hogy a kormány egyetlen központi e-napló felé terelje az iskolákat.

A hatalmas blamázs „szerencsére” nem ingatta meg

Hajzer Károly belügyminisztériumi informatikai helyettes államtitkár pozícióját. Így történhetett, hogy a Fidesz által kinevezett ex-rendőr lemondás és valami, a képességeihez jobban illő munka keresgélése helyett nemrégiben ilyen elmefutamokkal borzolgatta a jóérzésű emberek idegeit:

„ezt a kialakult helyzetet, ami most jelenleg van, nem úgy kell elrendezni, hogy akkor nem járunk be órára, mert ez olyan fura nekünk, akik dolgozunk, hogy én mérnök vagyok egyébként, és akkor én kicsit sérelmezném, ha valaki polgári engedetlenséget folytatna… Hanem hát, bocs, jöjjön be, dolgozzon, oszt’ utána váltson munkahelyet.”

De egyébként tüntessen persze,

hát itt szabad tüntetni, meg mindent szabad csinálni. Tényleg mindent szabad. De azt kell megérteni, hogy más a munka, és van sztrájk is meg minden, és le van korlátozva, ez világos, meg minden. De én mint informatikus azt tudom mondani, hogy fura helyzet van ezzel, tényleg.”

Jó érzés tudni, hogy ilyen hozzáértő, egyben szerény személyek kezében van a magyar oktatásügy 2022 végén.

Elképesztően ocsmány szavakat írtak bele a Kréta kiszivárgott programjába


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.