Belföld

Olyan csalás terjed, ami igazi szintlépés: ijesztően profi

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.18 | 11:48

Tömegesen esnek áldozatául.

Az idei karácsonyi ajándékvásárlási szezonban a csalók intenzíven kihasználják az online tér adta lehetőségeket, nemcsak e-mail, hanem SMS-üzenetek segítségével is terjesztik a csaló linkeket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss jelentése szerint a kártyás visszaélések száma a harmadik negyedévben több mint 2600 darabbal csökkent az előző negyedévhez képest, de az összérték nőtt. A bűnözők tendenciájuk szerint egyre nagyobb értékű tranzakciókat hajtanak végre a megszerzett kártyaadatokkal.

Az MNB által közzétett adatok szerint a harmadik negyedévben az elektronikus pénzforgalomban is növekedett a visszaélések száma és értéke, bár az összesen 7,1 milliárd forint ügyfelekre terhelt kár még mindig elenyésző a teljes 420 ezer milliárd forintos forgalomhoz képest.

Az uniós rendelet szerint a bankoknak kell majd állniuk a kárt, ha a nevükben követik el a csalást, ami jelentős változást hozhat a jövőben. Ugyanakkor más technikát alkalmazó csalások is terjednek, például SMS-üzenetekkel, amelyek látszólag hivatalos értesítéseket tartalmaznak a vásárlásokról vagy csomagokról.

A csalók kihasználják az online rendelések sokaságát, tudván, hogy a célpontok épp várják a csomagok érkezését. Már nem feltétlenül a helyesírási hibák és a nyelvtani hibák a leleplezők, így a figyelmetlen vásárlók könnyen áldozattá válhatnak.

Az MNB adatai szerint a mobillal elkövetett visszaélések az idei év októberéig több mint négyszeresére nőttek a tavalyihoz képest, értékben pedig háromszoros volt a növekedés. Ugyanakkor a netes átverések számban és értékben mintegy 3,5-szeres növekedést mutattak az idei harmadik negyedévben. Az online piactereken értékesítő banki ügyfeleket gyakran támadják meg a csalók, akik hamis vevőként jelentkeznek, majd különböző trükkökkel próbálkoznak, például hamis futárcéges e-mailekkel és weboldalakkal.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló