Belföld

Nagy a baj, hat évet lépett vissza Magyarország: kemény 2024 vár ránk!

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.20 | 12:18

Borzasztóan rosszul állunk hulladékgazdálkodás terén, márpedig januártól fel kell készülni a visszaváltható palackokra.

Magyarországon átlagosan 416 kilogrammnyi hulladék jut minden egyes lakosra, és ebben a tekintetben lényegében stagnálunk 2016 óta.

Az éves energetikailag hasznosított települési hulladék terén több mint 80 kilogrammal elmaradunk az uniós átlagtól. Mindeközben az újrahasznosítási kezdeményezések, például a “hozd vissza a palackot” mozgalom terjedése is zajlik – fel kell kötnünk hát a gatyánkat!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022-es összegző adatai szerint Magyarországon a közszolgáltatás keretében gyűjtött hulladék mennyisége visszalépett a korábbi évekhez képest. 2022-ben a hagyományos gyűjtött hulladék mennyisége 2590 ezer tonna volt, 2020-ban pedig még 2664 ezer tonnát sikerült összegyűjteni. Az elkülönített hulladék mennyisége 2022-ben 626 ezer tonnát tett ki, míg 2020-ban ez az érték még 674 ezer tonna volt.

A hulladékgazdálkodás fő célja az, hogy csökkentsük a keletkező hulladék mennyiségét és veszélyességét, valamint maximalizáljuk a keletkező hulladék hasznosítását. Ezen a területen azonban még nincs megfelelő előrelépés. Az energetikai és anyagában történő hasznosítás terén Kelet-Közép-Európában és a Balkán országaiban még mindig jelentős a lerakott települési hulladék mennyisége, míg Nyugat- és Észak-Európában magasabb az energetikai és anyagában történő hasznosítás aránya.

Az összeállítás kiemeli, hogy a közszolgáltatás keretében elszállított hulladék mennyisége Magyarországon a Balaton környékén a legmagasabb. Balatonakarattya, Zamárdi és Balatonfenyves vezetik a listát. Az évi 400 tonnánál több hulladékot ezeken a területeken kezelik főre vetítve. A fővárosban az egy főre jutó elszállított hulladék mennyisége évente 360,4 kilogramm. Az európai összehasonlítások azt mutatják, hogy Nyugat-Európában az egy főre jutó települési hulladék mennyisége jelentősen magasabb, mint Kelet-Közép-Európában és a Balkánon. Az egyesült királyságban, Ausztriában és Norvégiában például 800 kilogramm körüli az érték, míg Albániában és Romániában mindössze 300 kilogramm/fő.

Az Európai Unión belül a települési hulladék lerakása Máltán, Montenegróban és Görögországban haladja meg a 400 kilogrammot/főt, míg Svédországban, Finnországban és Belgiumban ez az érték 5 kilogramm/fő alatt van, Svájcban pedig már teljesen megszűnt a lerakás.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló