Belföld

Nagy változás a boltokban: a pénztárcád bánhatja, ha nem figyelsz

  • Szerző:nuus
  • 2023.12.29 | 08:18

Az Országgyűlés új határozata alapján 2024. január 1-jétől bevezetésre kerül az új visszaváltási rendszer, amely kiterjed különböző üdítő- és szeszesital-csomagolásokra, beleértve a műanyag, fém- és üvegpalackokat is.

Alexas_Fotos / Pixabay

Az Országos Kereskedelmi Szövetség közleménye szerint a rendszer lényege, hogy az újra nem tölthető, egyszer használatos italospalackok értékesítésekor, ha a gyártó ezt a csomagoláson feltüntette, a kereskedőknek 50 forintos visszaváltási díjat kell felszámolniuk a vásárlóknak.

A gyártók által feltüntetett visszaváltási lehetőséggel ellátott palackok esetén a vásárlók visszakaphatják az 50 forintos visszaváltási díjat, legyen az levásárolható utalvány formájában vagy készpénzben a pénztáraknál. A visszaváltás kötelező lesz az 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletekben, míg más árusítóhelyek önként csatlakozhatnak a rendszerhez. Ezek a palackok a következő év első felében jelennek majd meg fokozatosan az üzletekben, és a szándék az, hogy a vásárlók minél több palackot vigyenek vissza a boltokba, elősegítve ezzel a hatékony hulladékgazdálkodást.

Lesz automata rendszer is

Az automata visszaváltó berendezések 1500 szuper- és hipermarket előtt fognak elhelyezésre kerülni, és azok az italcsomagolás ellenőrzése után azonnal vásárlási utalványt adnak a vásárlónak, melynek értéke megegyezik az 50 forintos visszaváltási díjjal.

A palackok visszaváltására vonatkozó előírások kizárják a nem visszaváltható palackokat, a túl kicsi vagy túl nagy palackokat, és a többutas, újratölthető palackokat, melyeket az üzletek hagyományos módon vehetnek át. Az átmeneti időszakban egyidejűleg jelenhetnek meg az új és a régi csomagolások az üzletekben, de 2024 januárjától ezen rendelkezés már nem érvényes, és csak az új visszaváltási címkével ellátott termékeket lehet majd forgalmazni.

Fontos megjegyezni, hogy a vásárlóknak csak azon palackok után kell visszaváltási díjat fizetniük, melyekre a gyártó feltüntette a visszaváltási lehetőséget. Az Országos Kereskedelmi Szövetség hangsúlyozza, hogy a rendszer bevezetése és az automata berendezések telepítése némi időt vesz igénybe, és a gyártók is csak január elseje után, hónapokkal később kezdik majd a címkézett termékeket szállítani.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló