Budapest

Hétvégétől használható Budapest új Duna-hídja

  • Szerző:nuus
  • 2021.04.20 | 16:48

A terhelési próba után indulhat a menetrend szerinti forgalom.

A Déli összekötő vasúti Duna híd új szerkezetének próbaterhelése ezen a héten esedékes. Ha mindent rendben találnak,  vasárnap estétől megindulhat rajta a menetrend szerinti vasúti forgalom – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF).

A Rákóczi híd melletti régi összekötő vasúti híd mellett kialakított

új hídszerkezet utolsó elemét február végén emelték a helyére. A fejlesztés a Déli Körvasút megépítésének első állomása. Mostantól három vágányos lesz a Déli összekötő vasúti híd; most a meglévő két hídszerkezet újra cserélése következik.

Hétfőn éjszaka zajlott a statikus próbaterhelés.

Ennek során egy 17,5 méter hosszú, 116,3 tonna tömegű mozdonnyal, valamint 14 db, zúzottkővel megrakott, egyenként 12,74 méter hosszú, 70 tonna tömegű vagonnal terhelték a hídtestet. Az összesen 1100 tonnát a vizsgálat során 16 különböző teherállásban helyezték el, közben pedig mérték a híd alakváltozásait.

Vasárnap már dinamikus próbaterhelés lesz.

Ennek során többször, különböző sebességgel halad végig a hídon a próbaterhelő szerelvény (5, 20, 40, 60, 80 km/h). Ezután indulhat meg a menetrend szerinti vonatforgalom az új hídszerkezeten. Közben bontani kezdik a középső hídszerkezetet, hogy annak helyére is megépülhessen az új szerkezet. Vasárnaptól tehát, ha minden jól megy,

közel hetven év után először új vasúti vágány ível át a budapesti Duna szakasz felett.

A fejlesztés összesen 35,9 milliárd forintba kerül. Célja, hogy több elővárosi vonat közlekedjen az agglomeráció és Budapest között, a vasút pedig az új megállók és kapcsolatok révén versenyképessé válhasson,  nagyobb szerephez jutva Budapest közlekedésében.

Nyitókép: NIF


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló