Budapest

Undorító, állatkínzó módszerrel irtja a varjakat egy magyar önkormányzat

  • Szerző:nuus
  • 2023.05.26 | 18:18

A XIII. kerületi önkormányzat állatkínzás révén akar néhány lakónál bevágódni.

Csapdázás után mostantól megölik a fiókákat nevelő varjakat a XIII. kerületben néhány hisztis polgár miatt. A fiókák pár napon belül éhen-szomjan halnak – írja a 444.

“A befogott szülők fiókái el fognak pusztulni.

Éhen-szomjan pusztulnak nagyjából 3 nap alatt. A csapdával elfogott varjakat a jogszabály szerint széndioxid alagutas lefojtással kellene kíméletesen megölni, a gyakorlatban ehhez képest vagy kitekerik a nyakukat, vagy zsákba kötve kiteszik őket a napra vagy hagyják őket éhen-szomjan pusztulni a csapdában.”

A lap kérdésére egy tekintélyes magyar ornitológus vázolta fel,

mi lesz a várható következménye a budapesti XIII. kerületi önkormányzat visszájára fordult, lájkvadász bejelentésének. Eszerint mostantól úgynevezett Larsen-féle élőcsapda segítségével befogják a lakosságot zaklató varjakat.

Az “élőcsapda” egy különösen kegyetlen, állatkínzó módszer.

A varjakat egy eleven, a csapda belsejébe zárt varjú csalogatja a kelepcébe. Az élő csalikat elvben etetni-itatni kellene, ám ez a magyar valóságban gyakran elmarad. A varjúfélék kiemelkedően intelligens, kommunikatív, logikai problémák megoldására és érzelmek kimutatására képes állatok, az ilyen csapdába is empátiájuk miatt kerülnek bele.

A kerületi varjúfiókák és szüleik lassú elpusztítását

a kerület azzal indokolta, hogy mostanában jó pár varjútámadás történt a kerületben és “Volt, akit a támadás után erősen vérző feje miatt kórházba is kellett szállítani.”A 444 érdeklődésére a csapdázó kerület illetékese ezt reagálta: “Az elmúlt időszakban több tucat eset jutott tudomásunkra a kerületben történt varjútámadásokról. Ezért döntöttünk amellett, hogy a kerületben élők testi épségének megóvása érdekében ezt a módszer alkalmazzuk lokálisan, a varjútámadások helyszínén, elsősorban kisgyermekek védelme érdekében.”

A 444-nek az egyetlen konkrétan ismert támadásról

ezeket a részleteket árulta el a kerület sajtóreferense: “Május 22-én, reggel 9 óra 10 perckor, a Vizafogó sétányon történt. A fejsérülést a varjú csőre okozta. A mentő a Honvéd Kórházba szállította az áldozatot.” A varjak jellemzően nem jelentenek veszélyt a városlakókra, a XIII. kerület kegyetlen lépését kiprovokáló ijesztgetéseiket évente mindössze néhány héten keresztül, költési időszakban művelik. A szakértők egyöntetű véleménye szerint ilyenkor érdemes

szembefordulni velük és a karjainkkal hadonászva kiáltani egyet-kettőt.

A varjútámadás elsőre ijesztő élmény is lehet, de még azzal sem történik semmi drámai, aki nem tarja be a tanácsokat és futva menekül. A varjú ilyenkor üldözi az embert kicsit, le-lecsap a fejéhez és ennyi. Eleve mindössze félkilós és nem meglepő módon madárcsontú állatról van, aki szélsőséges esetben karcolásokat képes okozni. A varjútámadásokban a legrosszabb az ijedtség szokott lenni.

Ladányi Zsolt kerületi sajtóreferens szerint:

“A hivatkozott Facebook-posztunkban említett eset, miszerint olyan súlyos varjútámadás ért a kerületben valakit, hogy az erősen vérző feje miatt mentő szállította kórházba, egy felnőtt személlyel történt. Mi lehet egy hasonló támadás végkimenetele, ha az egy 2-3 éves gyermekkel történik? Ha nem a fejét, hanem a szemét találja el egy madár? Nem kívánjuk megvárni, hogy hasonló eset történjen.”

A dolmányos varjú egyébként legálisan gyéríthető

és a csapdás módszer is legálisnak számít Magyarországon, ahol az állatkínzás elleni küzdelmet leginkább kampányidőszakban szokták emlegetni a politikusok, a büntetési gyakorlatnak pedig semmilyen visszatartó ereje nincsen.

Házkutatást tarthattak a visszavonulását három napja bejelentő Dollynál – videó, frissíve


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.