Budapest

Budapesten olcsóbb a nyaralás, mint a Balatonnál

  • Szerző:nuus
  • 2020.08.03 | 17:18

A legnagyobb veszteségeket is a főváros szenvedi el.

A járvány miatt az emberek többsége amellett döntött, hogy idén belföldön nyaral. A legnépszerűbb úti cél egyértelműen a Balaton, a legnagyobb veszteségeket pedig jelenleg Budapest szenvedi el. A főváros pont ezért sosem látott kedvezményekkel várja a turistákat, a szállodák és a szakmai szervezetek összefogásának eredményeként sokkal olcsóbb 2020-ban Budapesten nyaralni, mint a Balatonnál.

A Budapestre érkező turisták 89%-a általában külföldi, 11%-a pedig belföldi vendég. Most a lecsökkent külföldi forgalom miatt a budapesti szállodáknak a belföldi vendégek megszólítására kell koncentrálniuk. Az átlagos foglaltság a fővárosi szálláshelyeken jelenleg 22-30% körül mozog. Nem csoda, hogy Budapest számos csábító lehetőséggel és persze jó árakkal próbálja felkelteni a belföldi utazók figyelmét.

Szilveszterezők a budapesti Vörösmarty téren 2018. december 31-én.
MTI/Mónus Márton

A szállodák és a szakmai szervezetek összefogása egyre csalogatóbb ajánlatokat eredményez, ilyen például az új Restart Budapest kártya, amivel az idei év végéig rendkívül kedvező áron tudunk foglalni akár olyan szállodákba is, mint a Sofitel vagy a Danubius Hotel Helia. A kártya kiváltásával ráadásul ingyenes a tömegközlekedés, a hop-on hop-off szolgáltatás, illetve számos programlehetőség is. A kártyabirtokosok 2 főre, 2 éjszakára 60 ezer forintért foglalhatnak szállást 5 csillagos szállodában, 3 csillagosban pedig 24 ezer forintért kapják meg ugyanezt.

Féláron szállhatunk meg, kevesebb a sorbaállás Budapesten

„Az árak csökkenése elindult, különböző programokon keresztül számos kedvezmény elérhető. Ma egy budapesti városnézés összességében kevesebb anyagi ráfordítással jár, mint egy balatoni kikapcsolódás” – mondta Belán Miklós, az Everguest alapítója, a cég a belföldi vendégek megnyeréséről rendezett webinarja kapcsán.

A programon mások mellett Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke és Bogár Zoltán, a Danubius Zrt. Központi üzletfejlesztési igazgatója is tanácsaival segítette a turizmus és a szállodaipar hazai szereplőit.

„A budapesti szálláshelyek árai az eddigi nyarakhoz képest jelenleg kevesebb mint féláron vannak. Rengeteg magyar vendég van a városban ahhoz képest amennyi korábban volt, főleg párok és családok. A budapesti szállodások közül már sokan elfogadják a SZÉP-kártyát és megjelentek a szallas.hu-n is, ami eddig főleg a vidéki szálláshelyeken volt jellemző” – nyilatkozta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Szmogriadó Budapesten
Fotó: Pixabay

Belán Miklós úgy véli, a probléma nem az árakkal van, sokkal inkább a belföldi utazási szokásokba kellene most jobban beilleszteni a főváros látogatását.

„A belföldi utazások átlagos időtartama a Balatoni régión kívül 2-3 nap. Budapest ugyanakkor számos rendkívüli látványossággal rendelkezik, szinte lehetetlen 3 nap alatt megismerni a várost. Most, hogy nincs sok külföldi turista, számos múzeum, épület és turisztikai attrakció sokkal kedvezményesebben és kevesebb sorbaállással érhető el” – fogalmazott a turisztikai szakember.

A szállodáknak is van még min dolgozniuk

Az Everguest azon dolgozik, hogy Budapest a belföldi vendégek számára is vonzó célpont legyen, ezért a cég webinarján alaposan kielemezték a szállodaipar helyzetét is. Mivel a budapesti hotelek eddig főként a külföldi közönséget célozták meg, számos dolgon kell most változtatniuk.

„Míg korábban a külföldi turisták, amikor szállást kerestek, akkor már eleve adott volt, hogy Budapestre jönnek, most a belföldi vendégeket arról is meg kell győzni, hogy itthon töltött kikapcsolódásuk helyszínéül a fővárost válasszák. Így központba került a budapesti kommunikációban a desztináció kiemelése. A magyar nyelvű, weboldalba épített foglalói motor és árkalkulációs lehetőség sokat dob a potenciális vendégek bizalmán. Emellett a fővárosi szállodáknak frissíteniük kell a weboldalukat, az online felületeiket naprakészen kell tartaniuk és új csomagajánlatokkal kell előrukkolniuk. Egyes esetekben még magyar nyelvre is le kell fordítaniuk a teljes tartalmat” – mondta Belán Miklós.

A balatoni régió hasít

A külföldi nyaralások helyett hatalmas tömegek döntenek idén a belföldi pihenés mellett, ami meglátszik a vidéki szállodák foglaltsági adatain. A vidéki szállodák jelentős része emellett sokkal nagyobb belföldi vendégkörrel is rendelkezik, így őket kevésbé viseli meg ez az időszak.

MTI Fotó: Böröczky Bulcsú

„A balatoni régió hasít, nagyobb töltöttség és áremelkedés jellemzi az ottani szállodákat. Az ország többi pontjában változó a helyzet, azok a szállodák, amik kifejezetten céges rendezvényekre, vagy a környékbeli országok turistáira voltak berendezkedve kihívások elé néznek a következő időszakban. Visegrádon is eltérő a helyzet, de a Royal Club Hotel például valószínűleg erősebb nyarat zár, mint tavaly” – tette hozzá Belán Miklós.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.