Időjárás

Borzalmas: halálos autóbalesetet okozott a tegnapi szélvihar

  • Szerző:nuus
  • 2022.01.31 | 15:04

A szélvihar miatt megdőlt az országos napi szélrekord is.

Vasárnap Budapesten, a János-hegyen orkán erejű, óránkénti 127 kilométeres széllökés is volt, ami új rekord – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfői szélvihar összefoglalója.

A korábbi napi szélrekordot 1979-ben Budapest-Örsöd állomáson mérték,

112 kilométer/órás erősséggel. A vasárnapi viharos szelet egy Európa északi térségében elhelyezkedő viharciklonhoz kapcsolódó hidegfront átvonulása okozta MagyarországonA legerősebb széllökéseknek a meteorológiai szolgálat közösségi oldalán közzétett listájába csak óránkénti száz kilométeres sebességet meghaladó értékek kerültek; a szél csak éjszaka mérséklődött. A János-hegyi rekordon kívül például a siófoki kikötőben óránkénti 119,5 kilométeres, a Bakonyban, a Kab-hegyen 114,8 kilométeres, Kékestetőn 109,4 kilométeres, a Börzsönyben,

a Nagy-Hideg-hegyen pedig 108,7 kilométeres széllökéseket mértek.

A szeles idő miatt vasárnap 1654 esethez riasztották a tűzoltókat, akik 192 helyszínen hétfő reggel is dolgoztak a károk felszámolásán. A legtöbb munkát Pest megyében és Budapesten adta a szél a tűzoltóknak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat információja szerint a vasárnapi ceglédi halálos közlekedési balesetet is a szél okozta: a 311-es úton közlekedő autóst a szél sodorta át a szemközti sávba, ahol frontálisan ütközött egy kamionnak. A balesetben a rendőrség vasárnapi közleménye szerint egy 67 éves férfi vesztette életét.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.