Időjárás

Közleményt adott ki az OMSZ

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.03.23 | 12:51

Az időjárás, az éghajlat és a vízkörforgás nem ismer nemzeti vagy politikai határokat, ezért ezen a területen elengedhetetlen a nemzetközi együttműködés.

Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a nemzetközi meteorológus közösség minden évben megünnepli a WMO Egyezmény 1950. március 23-ai hatályba lépésének évfordulóját.

Fotó: Facebook

A Meteorológiai Világnap idei témája

Az időjárás, éghajlat és víz generációkon átívelő története és jövője.

Az időjárás, az éghajlat és a vízkörforgás nem ismer nemzeti vagy politikai határokat, ezért ezen a területen elengedhetetlen a nemzetközi együttműködés.

Ez a filozófia vezérli a meteorológiai világközösség munkáját 1873 óta, és ez az irányadó a jövőben is. A 2023-as Meteorológiai Világnap amiatt is különleges, mert idén ünnepeljük a WMO jogelődje, a Nemzetközi Meteorológiai Szervezet (IMO) alapításának 150. évfordulóját. Az IMO 1950. március 23-án vált az ENSZ szakosított intézményévé, ekkortól nevezik Meteorológiai Világszervezetnek (WMO).

Mint minden évben, az Országos Meteorológiai Szolgálat idén is megünnepli a Meteorológiai Világnapot.

Az ünnepségen köszöntőt mond Keszthelyi Nikoletta környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár és Hanyecz László az OMSZ elnöki jogkörben eljáró gazdasági elnökhelyettese. A világnapi témához kapcsolódó szakmai előadást Szépszó Gabriella, az OMSZ Modellezési Osztályának vezetője tartja. Az ünnepség keretében kerül átadásra az “Innováció a meteorológiáért” díj, és az “Év MET-ÉSZ észlelője” cím. Ezen a jeles napon köszöntjük az Országos Meteorológiai Szolgálat legkiválóbb társadalmi észlelőit, akik évtizedek óta végzik megfigyeléseiket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Betiltják a gáztűzhelyeket
  • szerző:nuus
  • 2023. 05. 05.