Időjárás

Kiadták a riasztást, döbbenetesen meleg lesz Magyarországon – mutatjuk a részleteket

  • Szerző:nuus
  • 2021.07.06 | 10:18

Akár 34 fok is lehet kedden, szerdán még melegebb várható

A múlt heti lehűlés már elmúlt, a héten a forróságé lesz a főszerep ismét. Pénteken viszont kettészakadhat az ország, az északnyugati részeken 30 °C alá eshet a hőmérséklet, míg délkeleti, déli megyékben maradhat a forróság

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden a legtöbb helyen felhőtlen égre van kilátás, csupán keleten képződhet kevés gomolyfelhő. Csapadék nem valószínű. A Dunántúl nyugati részén megélénkül a déli szél, másutt gyenge marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között várható. A hőség miatt a meteorológiai szolgálat elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki Pest, Heves, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Somogy megyékre, ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet 25 °C fölött alakulhat.

hoseg_tengerpart_-_pixabay_cco

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Késő estére 20 és 26 fok közé hűl le a levegő. Kedd éjjel derült, száraz időre számíthatunk mérsékelt széllel. A hőmérséklet hajnalban többnyire 14 és 21 fok között várható.

Szerdán derült, száraz idő lesz az előrejelzés szerint. A Dunántúlon helyenként megélénkül a déli, délkeleti szél. A hőmérséklet hajnalban 14 és 21, a legmelegebb délutáni órákban 32 és 37 fok között alakul.

Csütörtökön túlnyomóan derült időre számíthatunk, csak nyugaton lehet helyenként több a fátyol-, esetleg a gomolyfelhő. Csapadék nem várható. A délkeleti szél elsősorban a Dunántúlon megélénkül, Sopron és a Fertő környékén erős lökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 23, a csúcsérték 33 és 38 fok között alakul.

Pénteken a napsütés mellett nyugat felől egyre erőteljesebb gomolyfelhő-képződés valószínű, illetve összefüggő magasszintű felhőzet is felvonulhat. Nyugat, északnyugat felől egyre több helyen számíthatunk záporra, zivatarra. Nem kizárt heves zivatar kialakulása sem. A déli, délkeleti szél a Dunántúlon északnyugatira, északira fordul, és arrafelé nagyobb területen megerősödik. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak. A minimum-hőmérséklet 17 és 24 fok között várható. A csúcshőmérséklet az északnyugati tájakon már kevéssel 30 fok alatt valószínű, a délkeleti, déli megyékben azonban még mindig 35 fok fölé melegedhet fel a levegő.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló