Időjárás

5 tuti tipp, hogyan ne bolonduljunk meg a melegben

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.11 | 15:15

A tomboló forróság megkívánja, hogy trükköket alkalmazzunk.

A forróság egyelőre még velünk marad, így nincs más hátra, fel kell készülnünk az ezzel való együttélésre. Az alábbiakban hozunk néhány praktikát a meleggel szemben – írja a BBC.

1. Éjszakai kereszthuzat

Nyissuk ki otthonunk két ellentétes oldalán lévő ablakait, hogy ösztönözzük a légáramlást. Ezáltal kiengedjük a megrekedt meleg levegőt, és beengedjük a hűvösebbet. Ez főként éjszaka vagy korai reggel órákban célszerű, amikor a külső levegő hőmérséklete alacsonyabb, mint a benti. Lakásokban, ahol csak egyik oldalon vannak ablakok, ajtók nyitogatásával és ventilátor használatával javítható a helyzet. Ne támasszuk ki a folyosókon lévő ajtókat, mivel ezek tűzbiztonsági okokból fontosak.

2. Sötétítő függönyöket be

A nap legmelegebb óráiban jobb, ha zárva tartjuk az ablakokat és lehúzzuk a redőnyöket vagy függönyöket. Különösen azon az oldalon, ahol éppen süt a nap, hiszen onnan jön az igazi forróság. A mediterrán országokban a házakat már úgy építik, hogy visszaverjék a hőt– például agyagcserép tetőkkel és fehérre meszelt falakkal látják el őket. Gyakori, hogy kisebb ablakokat építenek, különösen az épület keleti és nyugati oldalán, hogy minél kevesebb közvetlen napfény juthasson be.

Forrás: Pixabay

3. Ventilátorokkal fokozzuk a szellőzést

“A ventilátorok viszonylag olcsók és energiahatékony módon mozgatják a levegőt, segítve ezzel a hűsítésben” – mondja Joanna O’Loan az Energy Saving Trust munkatársa.

Ha a ventilátort egy nyitott ablak elé helyezzük az esti órákban, az segíthet beáramoltatni a friss, hűvösebb külső levegőt.

4. Korlátozzuk a hőtermelő tevékenységeket

A sütők és tűzhelyek sok hőt bocsátanak ki használat közben és utána is, így jelentősen növelik a forróság mértékét. Maradjunk a hideg ételeknél, mint például szendvicseknél és salátáknál, különösen a nap legmelegebb szakában, hogy elkerüljük a szükségtelen hőtermelést és spóroljunk az energiaszámlán. Más háztartási gépek, mint a mosógépek és mosogatógépek is termelnek hőt, tehát próbáljuk meg őket a nap hűvösebb szakában használni. A csatlakoztatott készülékek is bocsáthatnak ki hőt, így ha éppen nem használjuk őket, húzzuk ki a konnektorból.

5. Hűtsük magunkat is

Egy langyos zuhany segíthet csökkenteni a testhőmérsékletet, ezzel pénzt és energiát megtakarítva. De, mint Prof. Tipton figyelmeztet, ne legyen túl hideg:

„A cél az, hogy a bőrt lehetőleg hűvösen tartsuk, miközben a vérellátást maximálisan fenntartjuk. Túl hideg víz esetén a test leállítja a vérellátást a bőr felé, így a hő a testben reked, nehezítve annak távozását.”

Egy zacskó mirelit zöldség vagy hideg vízzel töltött palack helyezése a testre azonnali megkönnyebbülést nyújthat. A viselt ruházat is jelentősen befolyásolhatja a testhőmérsékletet – a pamut természetes szálai segítenek szabályozni a testhőmérsékletet, és a bő ruházat lehetőséget ad a szellőnek, hogy hűsítsen.

Ha érdekel, hogyan vigyázz az autódra ebben a hőségben, akkor olvass tovább itt.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló