Tech

Mobilklíma vagy léghűtő? Mi a különbség és melyiket válasszam?

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.12 | 11:15
  • trendindex: 3

Normál klíma, mobilklíma, léghűtő? Melyiket válasszam, egyáltalán mi a különbség ezek között és melyiket mikor érdemes alkalmazni?

A klímaváltozás okozta hőhullámok és elképesztő hőmérséklet-kilengések miatt már szinte lehetetlen klíma nélkül életben maradni. Olyan globális melegrekord dőlt meg a napokban, amire a tudósok sem számítottak. Nincs mese, ide kell valami. De mi? Normál klíma, mobilklíma vagy léghűtő? Erről lesz szó az alábbi cikkben.

  1. A legdrágább opció a már mindenki által ismert, kültéri egységgel rendelkező klíma. Ez egy költségesebb megoldás, illetve társasházaknél engedélyköteles is, viszont nagyon magas teljesítménnyel működik.
  2. Eggyel kevésbé költségesebb a mobilklíma, ami cserébe kisebb hatásfokkal működik, és inkább csak egy-egy helyiség lehűtésére alkalmas.
  3. Ami pedig még ennél is barátságosabb árszabású, az a léghűtő. Ezt sokan összekeverik a mobilklíma berendezéssel, pedig inkább hasonlít egy extrás ventilátorhoz – írja a tesztplusz.hu

Hagyományos klíma – Mikor válasszuk? 

A kültéri egységgel rendelkező, hagyományos klíma akkor jó választás, ha nagyobb területet, például egy lakást szeretnénk teljes egészében lehűteni. A nagy teljesítménynek köszönhetően, illetve annak, hogy képes tartósan nagy hatásfokkal dolgozni, könnyedén lehűthetünk egy több helyiségből álló lakást vagy irodát is.

Forrás: 123rf.com

Mobilklíma – Mikor válasszuk?

A nyári forróságban ugyanúgy el kell végeznünk mindennapi teendőinket és munkánkat, mint máskor, de ez sokkal nehezebb, ha a levegő párás, nincs légmozgás, és az épület falai annyira átmelegszenek, hogy éjszaka sem tud lehűlni a helyiség. A ventilátorok csak a levegőt mozgatják, nem hűtik azt, míg a falra szerelt klímaberendezések drágák és a telepítésükre is sokat kell várni.

Ilyen esetekben a mobil klíma, vagyis a hordozható légkondicionáló ideális megoldás lehet. Ha a ventilátor nem elegendő, és a fali klímára nincs lehetőségünk, a mobil klíma kiváló választás. Nem csak otthonokba, hanem munkahelyekre is ajánlott, ahol a hőmérséklet nem teszi lehetővé a kényelmes munkavégzést. Családi házakban is praktikus, hiszen könnyen áthelyezhető abba a helyiségbe, ahol éppen szükség van rá. Gyerekszobákban is jól használható – írja a pénzcentrum.hu

Mobilklíma vagy léghűtő? 

Az olyan helyiségekben, ahol a meleg levegő elvezetése tömlővel nem lehetséges, érdemes léghűtőt használni. Ez a készülék csak érzetre csökkenti a levegő hőmérsékletét, mivel hideg víz mikrorészecskéit vagy hideg vízpárát permetez a helyiségbe. Ezt egy ventilátor segítségével teszi, ezzel egyidejűleg párásítva is a levegőt. A léghűtők sokkal könnyebbek, mint a klímaberendezések, mivel nem tartalmaznak kompresszort. Csak azokat a területeket hűtik, ahová fújnak.

A léghűtőt úgy kell elképzelni, mintha egy ventilátor, amely hideg vizet permetez. Azonnal hűvösebbnek érezzük tőle a levegőt, bár a helyiség tényleges hőmérséklete nem változik. Ez a hűtési módszer hideg víz vagy jég használatával működik, a meleg levegő elvezetése nélkül, így teljesítményben nem hasonlítható a klímaberendezésekhez – írja az aerium.hu

Na és a környezetvédelem? 

A mobilklíma környezettudatossága szintén gyakori vita tárgya. Ennek oka, hogy a légkondicionálóknak hosszú ideig rossz hírük volt, mivel olyan gázokat és vegyi anyagokat tartalmaztak és bocsátottak ki, amelyek károsították az ózonréteget.

Bár ez a téma még ma is gyakran előkerül a klímaberendezésekkel kapcsolatban, sokan elfelejtik, hogy a modern eszközök már nem használnak káros CFL hűtőközeget. Az újabb modellekben R22 típusú hűtőközeg található, amely sokkal környezetbarátabb és egészségügyileg is kedvezőbb.

Sokan hajlamosak megijedni a számoktól és jelölésektől, különösen akkor, amikor a léghűtők esetében hangsúlyozzák, hogy csak vizet, pontosabban hűtött vagy fagyasztott vizet használnak hűtőközegként. Ennek párolgása nem károsítja a környezetet, hiszen természetes alapanyagról van szó.

Azonban gyakran elfelejtik megemlíteni, hogy a magas páratartalom káros lehet az emberi egészségre, a lakás berendezésére és a falakra, miközben bizonyos esetekben a hatékonyságot is negatívan befolyásolhatja.

Összegezve tehát a döntést nem érdemes szakember nélkül meghozni. Ám a fenti alapvetések mentén a három lehetőségből egyet biztosan ki tudunk zárni magunk is. Így már csak kettő közül kell választani.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló