Külföld

Így áll a fegyveres harcok sújtotta Szudánban rekedt magyarok kimenekítése

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.04.24 | 12:18

Négy újabb magyar állampolgárt kimenekítettek a fegyveres harcok sújtotta Szudánból, míg hat másik személy evakuálása folyamatban van - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy négy magyar már biztonságban van Dzsibutiban, közülük hárman a Franciaországgal folytatott evakuációs együttműködés keretében jutottak ki az országból, amiért köszönetét fejezte ki Franciaországnak.

Fotó: MTI/KKM

Rajtuk kívül három magyar az ENSZ-együttműködés keretében tart jelenleg biztonságos helyre, illetve három másik magyar kimenekítése is zajlik.

Őket konzul kollégáim a Szudánnal határos egyes országokban meghatározott határátkelőkön várják

– mondta, hozzátéve, hogy ennél pontosabb információkat egyelőre nem árulhat el biztonsági okokból.

Szijjártó Péter tudatta, hogy további öt magyar állampolgár még mindig a szudáni fővárosban tartózkodik, velük a rossz műszaki feltételek ellenére időre-időre sikerül kapcsolatba lépni, s ilyenkor a kormány különböző lehetőségeket ajánl számukra, hogy miként hagyhatnák el az országot.

Azt tudni kell, hogy minden egyes evakuációs műveletnek az a feltétele, hogy mindenki, aki abban részt szeretne venni, a saját felelősségére és a saját maga által szervezett módon kell, hogy eljusson vagy valamely megadott gyülekezőpontra, vagy valamely repülőtérre

– jelentette ki.

Ez nyilvánvalóan, a körülményeket tekintve, már önmagában is egy kockázatos vállalás, és nem mindenki vállalja ezt fel

– tette hozzá.

Amennyiben új információkkal rendelkezem, illetve amennyiben újabb magyarok érnek a megadott találkozási pontokra, és a kollégáim közvetlenül kapcsolatba kerülnek velük, akkor természetesen azonnal hírt adunk ezekről a fejleményekről

– közölte.

Fontos bejelentést tett Szijjártó Péter külügyminiszter – Rendkívül törékeny és veszélyes a helyzet


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló