Bulvár

Meghalt Supala Kolos

  • Szerző:nuus
  • 2023.03.17 | 15:48

Supala Kolos operaénekes 84 évet élt.

Supala Kolos orvosként kezdte pályáját. Az 1969-től Németországban élő, a nürnbergi operában éneklő művész tehetségét a Magyar Rádió és Televízió első Ki-mit-tud? versenyén fedezték fel – írja a Papageno.

Supala Kolos Don Carlos szerepében, 1969-ben. Forrás: momus.hu

Supala Kolos 1967-ben lett a Magyar Állami Operaház tagja.

Első fellépésén Mozart Varázsfuvola című művének Sarastróját alakította. “Én már kiskoromban feltűnést keltettem azzal, hogy már a dallam kezdeténél fütyültem a folytatást. Kedvenceim ebben az időben Bach-szólószonátái voltak. Az énektanulás akkor kezdődött, amikor első ízben nem vettek fel az orvostudományi egyetemre. Egy kedves, valamikori szopránénekesnő, Gervay Erzsi kezdett el tanítani, ingyen és bérmentve. Egy év alatt annyit fejlődtem, hogy a következő évben már az orvostudományi egyetem mellett a Zeneakadémiára is felvételiztem.

A felvételi bizottság elnöke Forrai Miklós volt

és már a procedúra során is elmondta, hogy felvesznek. Majd pár héttel később kiderült, hogy az orvostudományira is bejutottam, volt nagy dilemma, mi legyen. Összeült a családi tanács, nagybácsik és nagynénik, meg persze a szüleim. A döntés úgy szólt, hogy menjen a gyerek orvosnak, énekelni magánúton is lehet. Így is történt, de Forrai Tanár Úr nagyon megharagudott emiatt. Az 1963-as Ki Mit Tud? díjátadóján, a zsűri elnökeként azt mondta:

„legyen olyan jó orvos, mint amilyen jó énekes most…”

– mesélte öt évvel ezelőtt Supala egy beszélgetésben.

Meghalt az egyik legnépszerűbb hazai rockzenekar ikonikus tagja – 53 éves volt


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló