Bulvár

#metoo hatás: az amerikai Filmakadémia kizárta soraiból Bill Cosby-t és Roman Polanskit

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.04 | 11:19

Az ok: szexuális zaklatás. Polanski ügye már régi, több évtizede ki van tiltva az USA-ból, és ha belép, azonnal letartóztatják, míg Bill Cosby pere nemrég zárult, és be is bizonyosodtak az idős komikus szörnyű tettei.

A tanács kedden éjjel hozta meg a döntését, aminek előzménye, hogy múlt héten Bill Cosby-t bűnösnek találták a szexuális zaklatási perében, mely szerint bedrogozta, majd megerőszakolta a Temple Egyetem munkatársát, és további feljelentések is vannak az idős komikussal szemben. A 2003-ban Oscar-díjjal jutalmazott Polanski pedig 1978 óta nem lépett amerikai földre hasonló vádak alapján, bár nála még az is súlyosbítja a helyzetet, hogy kiskorút erőszakolt és rontott meg.

A Filmakadémia tavaly fogadta el azt a magatartási kódexet, ami többek között azt is kimondja:

Az Akadémia tagjai között nincs helye olyan embernek, akik visszaél a helyzetével, a hatalmával vagy a befolyásával, megsértve ezzel az alapvető erkölcsi normákat.

Tavaly októberben már kizárták Harvey Weinsteint, most pedig Roman Polanski és Bill Cosby kerültek sorra. Utóbbi esete nem érte váratlanul a közvéleményt, míg a lengyel származású rendezőé viszont igen, mert a kitiltás és az elfogatóparancs ellenére Polanski-t sokan támogatták Hollywoodban. Most az a kérdés, hogy az Akadémia hasonlóan jár-e majd el Kevin Spacey-vel és Woody Allennel is, bár utóbbit felmentették, és soha nem ismerte el a vádat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló