Bulvár

Felháborító dolog derült ki a politikusokról

  • Szerző:nuus
  • 2022.06.27 | 17:18

Egy tanulmány szerint a politikus sokkal tovább él az átlagembereknél.

Egy politikus sokkal nagyobb valószínűséggel fog tovább élni, mint egy átlagember – írja az IFLScience. Az Oxfordi Egyetem munkatársa, Philip Clarke által vezetett munkacsoport arra jutott, hogy az eltérés egyre nő. A XX. század elejéig a politikus populáció halálozási aránya világszerte egyezett az általános népességével. Akkortól viszont az arányok közti különbség minden országban nőni kezdett. A politikusok átlagos „túlélési előnye” jelenleg a legmagasabb az elmúlt 150 évet tekintve. Tizenegy ország (Ausztrália, Ausztria, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Új-Zéland, Svájc, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok)

57 ezer politikusának adatait elemezték,

jellemzően 1945 és 2014 között. Az eredmények alapján a vizsgált országokban a várható élettartambeli különbség 3 (Svájc) és 7 év (Egyesült Államok) között mozog. Olaszországban egy átlagos ember 2,2-szer nagyobb eséllyel hal meg a következő egy éven belül, mint egy azonos korú és nemű politikus. Dr. Laurence Roope, az Oxfordi Egyetem kutatója és a csapat tagja szerint a 20. század első feléhez képest

a politikusok túlélési előnye ma sokkal magasabb.

Érdekes módon a megfigyelt halálozási eltérések jellemzően fél évszázaddal korábban kezdtek el fokozódni, míg a jól dokumentált vagyoni egyenlőtlenség az 1980-as évektől. Kézenfekvő magyarázat a gazdagság és a vagyoni egyenlőtlenség lehet: a politikusok általában jobban keresnek, mint az átlag, ami egészségi szempontból is előnyökkel jár. Ezen faktor ugyanakkor annyira mégsem lehet jelentős, mint elsőre hinnénk, hiszen az egyenlőtlenség igazán csak az 1980-as években nőtt meg, míg a várható élettartam esetében már évtizedekkel korábban kimutatható volt a politikusok előnye.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Napsütés és zuhé várható
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 28.