Bulvár

Kiderült a protokoll – ez fog történni, ha meghal a királynő

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.04 | 13:18

A Politico pénteken nyilvánosságra hozta, hogy a brit kormányzat milyen intézkedéseket léptet életbe, ha meghal Erzsébet királynő.

A legfrissebb értesülések szerint a kormányzat belső vizsgálatot indított – és akár hatósági eljárás is indulhat –, amiért a legfrissebb, jelenleg is érvényben lévő tervezet kiszivárgott.

A cikk szerint részletesen szabályozták, hogy a London Bridge kódnevű akcióban mi mindenre kell sort keríteni az uralkodó halála esetén.

Britain’s Queen Elizabeth II hosts a reception to mark the 100th Anniversary of the National Council for Voluntary Organisations (NCVO) at Windsor Castle on April 2, 2019. – NCVO represents a diverse community of over 14,000 member organisations – a third of the voluntary sector workforce in England. (Photo by Jonathan Brady / POOL / AFP)

A királynő halálát a dokumentumban D-napként említették, és napok szerinti bontásban leírták, hogy ezen, valamint a későbbi napokon (D+1, D+2, így tovább) mi fog történni.

A D-napra vonatkozóan rögzítették, hogy a királynő halála esetén mely kormányzati tisztviselőket, hogyan kell telefonon értesíteni.

Most értesülünk arról, hogy Őfelsége, a királynő meghalt

– a Politico szerint ezt az üzenetet kapják majd a tisztviselők.

A kormány részéről pedig elsőként a brit miniszterelnök fogja bejelenteni a gyászhírt.

A többi kormánytisztviselőnek addig tilos lesz nyilatkoznia ezzel kapcsolatban. A bejelentés után a a védelmi miniszter intézkedni fog arról, hogy több helyen is díszlövésekkel emlékezzenek meg a királynőről. Ezen kívül egy perces gyásszal is megemlékeznek majd a királynőről.

A tervezetben azt is előírták, hogy a kormányzati oldalakon és a közösségi médiában miként számolnak majd be a gyászhírről.

A weboldalakon fekete háttér, a közösségi oldalakon pedig egy fekete borítókép fogadja majd a látogatókat és a legfontosabb közleményeket leszámítva semmilyen tartalmat nem tesznek közzé egy ideig.

A parlamentet is összehívják majd a királynő halála miatt.

A testület egy közös gyászüzenet közzétételéről fog szavazni, valamint arról, hogy 10 napra felfüggesztik működésüket. Az alsóházban a képviselőknek külön-külön is lehetőségük lesz röviden megemlékezniük az uralkodóról.

A királynő temetése 10 nappal a halála után lesz.

Napközben két perces csönddel fognak megemlékezni az uralkodónőről. Az állami ceremóniára a Westminsteri apátságban kerül majd sor, ezt követően pedig Londonban és Windsorban kísérik végső útjára az uralkodónőt. A Windsori kastélyban gyászmisével búcsúztatják majd, és onnan viszik nyughelyére, a kastélyban található Szent György-kápolnába.

A London Bridge mellett egy másik, Spring Tide kódnevű akciót is megtervezett a kormány.

Ennek keretében a trónörökös trónra lepéséhez szükséges intézkedéseket fogják végrehajtani.

Az előírt ügymenet szerint még aznap vagy másnap délután fél négykor a miniszterelnök az új uralkodóval közösen tart egy sajtótájékoztatót, amelyet követően a király este hatkor külön is üzenetet intéz majd nemzetéhez a televízióban.

A The Daily Telegraph szerint a miniszterelnöki kabinetiroda belső vizsgálatot indított a tervezet kiszivárgása miatt, mivel a kormányzat még nem biztos abban, hogy a Politico pontosan a dokumentum mely változatát szerezte meg.

A lappal egy magas rangú kormányzati tisztviselő közölte:

amennyiben kiderül, hogy a Politico egy régebbi dokumentumot szerzett meg, amely nem tartalmazza a „legérzékenyebb” pontokat, akkor ezzel le is zárulhat az ügy.

De ha kiderül, hogy azt a változatot szerezték meg, amelyik jelenleg is érvényben van, minden előírást tartalmaz, és eddig körülbelül csak 10 ember birtokába jutott el, akkor hivatalos nyomozás lesz az ügyből


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.