Bűnügy

Védett állatokat kínzott a Szabolcs megyei hivatásos vadász

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.13 | 13:18

Védett madarakat csapdázott be, majd a jó ég tudja, mit csinált velük a hivatásos vadász.

Az utóbbi években rendszeresen védett ragadozó madarak pusztulását tapasztalták a gerendási Széchenyi Zsigmond vadásztársaság területén. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Készenléti Rendőrségi Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) ezért vadkamerákkal végzett megfigyeléseket a területen.

A felvételek alapján a helyi hivatásos vadász, J. László Imre

védett ragadozó madarakat – egerészölyveket – fogott a vadászható ragadozó emlősök gyérítésére használt és engedélyezett, élvefogó csapdákkal. A vadász foglyul ejtett madarakat a célra összefabrikált hurkos botjával, a nyakuknál fogva rángatta ki a csapdából, amellyel bizonyítottan felesleges szenvedést, maradandó sérüléseket és feltételezhetően a madarak pusztulását is okozta – írja az MME közleményében.

A csapdájából kirángatott madarakat elengedés helyett

minden rögzített esetben magával vitte. A cselekményhez egyrészt hatósági engedélyt kellett volna kérnie, másrészt „nem zárható ki”, hogy az állatok elpusztultak, vagy velük szemben „további jogsértő tevékenységet” folytattak. A madárgyilkos vadász a csapda egyszerű kinyitásával minden esetben biztosíthatta volna a védett madarak elengedését, úgy, hogy az a madaraknak és neki is egyaránt biztonságos lett volna.

A csapdába esett madarak többsége egerészölyv volt,

amelyek egyedenként 25 000 forintos természetvédelmi értékkel bírnak. A kamerák által rögzített nyolc állat csapdázásával és „eltűntetésével” így összesen 200 000 forint értékű természetkárosítás bűncselekményének gyanúja esik a hivatásos vadászra. A vadász által elkövetett

bűncselekmény büntetési tétele három évig terjedő szabadságvesztés

is lehet. Az 57 éves férfit a KR NNI környezeti bűnözés elleni nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki, bűnösségét azonban nem ismerte el. A nyomozás befejezésével az iratokat vádemelési célból megküldték a Békéscsabai Járási Ügyészségnek.

Meghalt a vadász, miután a saját kutyája lelőtte

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló