Bűnügy

Még a mentőssel is végzett a kettős rendőrgyilkos

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.24 | 14:22

Február 18-án hajnalban két 27 éves járőr és egy 40 esztendős tűzoltósági ápoló lelte erőszakos halálát a Minnesota állambeli Burnsville egyik külvárosi családi házánál, ahol öt saját és két mostohagyerekével barikádozta el magát egy 38 éves férfi. Négy és fél órán át tárgyalt velük, amikor tüzet nyitott, és később magával is végzett. - írja a police.hu

Kép: Unplash

A burnsville-i borzalom a gyilkos irónia miatt is be fog vonulni az USA bűnügyi krónikájába, és talán most is százezrek csóválják a fejüket.

„Tanultam múltam hibáiból. Amit tettem, mélységesen bánom, és kérelmezek egy második esélyt, hogy bizonyíthassam, hasznos tagja vagyok a társadalomnak” – mondta 2020-as bírósági meghallgatásán Shannon Gooden (38), akit 2008-ban fegyveres támadás miatt ítéltek felfüggesztett szabadságvesztésre és élethosszig tartó fegyvertelenségre. Nyilvános helyen kés sem lehetett volna nála, lőfegyvert pedig legálisan nem vásárolhatott. Akkor azért indult eljárás vele szemben, mert egyik rokonát és annak ismerősét késsel hadonászva, üvöltve kergette egy áruház parkolójában, és azzal fenyegette őket, hogy kiszúrja az autójuk gumijait. A bevásárlóközpont biztonsági őre fékezte meg.

Február 18-án hajnalban ugyanez a férfi nyitott tüzet három rendőrre és egy mentősre illegálisan tartott lőfegyverekkel, drámai körülmények között. Két járőr, Paul Elmstrand és Matthew Ruge, továbbá Adam Finseth mentős a helyszínen életét vesztette, Adam Madlicott őrmester pedig könnyebben sérült. Ő másnap haza is mehetett a kórházból. Gooden korábbi élettársa volt a hajnali telefonáló. Közölte, hogy a férfi nem engedi ki a házából a három közös gyereküket – egy 12 és egy 15 éves fiút, illetve egy 14 esztendős lányt – arra hivatkozva, amit a közöttük zajló gyerekelhelyezési perben a bíróságon is bizonygatni próbált, miszerint a nő elhanyagolja őket, és csak a pénzt szedi be a férfitól a tartásukra. Gooden állítólag a legutóbbi tárgyaláson húzta fel magát, részletek nem ismertek, az viszont tény, hogy a polgári perben ítélet még nem született. Az is bizonyos, hogy a férfi nemcsak ezt a három gyereket nem engedte ki a bérelt házból, hanem új élettársa négy gyerekét sem, akik közül csak kettő volt közös, kettő a nő korábbi kapcsolatából született, bár ők eleve ott éltek vele, közös háztartásban.

A három járőr és a tűzoltósági ápoló nem sokkal hajnali 2 után érkezett a 33. utcai ingatlanhoz, és hosszasan győzködték a férfit, aki 6:33-kor nyitott tüzet rájuk. Ekkor egy rendőr tartózkodott a ház területén, Gooden azonban a másik két zsarura és a mentősre is lőni kezdett: a földszint és az emelet között szaladgálva, ablakokból tüzelt. A kiérkező bevetési egység páncélautójára is leadott egy sorozatot, majd visszahúzódott, bizonyára a lesben álló mesterlövészek miatt nem próbálta meg valóra váltani, amit korábban kiáltozott: „Mindenkit kinyírok!” A házban tartózkodó gyerekek és nők miatt a rendőrök kivárásra játszottak, és ez a taktika be is vált. Reggel 8 után lövés dördült, majd hét gyerek és két nő rohant ki az ingatlanból. A behatoló kommandósok megtalálták Shannon Gooden holttestét az emeleti fürdőszobában, a férfi végzett magával, a helyszínelők pedig rengeteg fegyverre és töltényre bukkantak.

„Ez most nagyon fáj. Borzalmasan. Ez a mai egy nagyon nehéz nap. Csapatunk tagjai meghozták a lehető legnagyobb áldozatot. Hősök!” – mondta a sajtótájékoztatón Tanya Schwartz városi rendőrfőnök, de mások mellett a polgármester és Minnesota kormányzója is döbbenetének és együttérzésének adott hangot. Aznap este több százan virrasztottak a burnsville-i rendőrkapitányságnál, és virágokkal pakolták tele a szolgálati autókat.

Ahogy az ilyen tragédiák után Amerikában lenni szokott, újra fellángolt a fegyvertartás szigorításáról zajló alkotmányos vita, a médiariportokból pedig további részletekre is fény derült. Ezek alapján a kisebb gyerekek szekrényekben rejtőztek el, a nagyobbak a fürdőszobában kerestek menedéket, legalábbis a 14 éves lány, akinek Gooden a következő kérdést tette fel öngyilkossága előtt: „Velem jössz?”


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.