Bűnügy

Minden eddiginél pofátlanabb csalást talált Hadházy – betegek segítésére hivatkozva nyúltak le közel egymilliárdot – frissítve

  • Szerző:nuus
  • 2023.05.12 | 16:28

Hadházy Ákos Balatonfüreden akadt ellopott pénzek nyomára.

dr. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő friss Facebook-bejegyzésében egy különleges „kutatóközpontot” mutatott be. Az épület igazából egy vadiúj, 16 lakásos társasház Balatonfüred legelegánsabb részén, néhány méterre a Jókai villától.

Elvileg infarktuson átesett betegek rehabilitációjának kutatására

kapott három építőipari cég 820 millió forintot. Ezt az átlagember számára felfoghatatlanul sok pénzt úgy sikerült elkutatniuk, hogy építettek egy 16 lakásos társasházat, aminek földszintjén levő »kutatóintézetben« elvileg 12 hónapig kutattak… – írta Hadházy.  A cég honlapján ráadásul

büszkén hirdetik, hogy már el is adták a 16 lakást,

a helyszínen pedig egy magánklinika található.  Amikor ártatlanul a kutatóintézetet kerestem a recepciós hölgyeknél, senki nem is hallott róla – mesélte a képviselő. Majd így folytatja: „Az EU-s támogatások hivatalos oldalán található projektleírásról is

messziről lerí, hogy senki nem gondolta komolyan,

hogy bármit is kutatnának az infarktus utáni rehabilitáció területén. Furcsa is lenne annak tudatában, hogy néhány utcával odébb ott a sok évtizede Balatonfüreden működő szívszanatórium.”

Frissítés:

A támogatást elnyerő egyik cég, az Ultra Projekt képviseletében László György a Telexnek küldött választ a lap kérdéseire:

„Képviselő úr szándékosan csúsztat vagy súlyosan téved, amikor valótlanul állítja, hogy az »Akut koronária szindrómán átesett betegek komplex rehabilitációs kezelésének kidolgozása« uniós projektet »elcsalták«, és hogy az Európai Unió támogatásából »kutatóintézetnek álcázott lakások épültek« volna”

Az épületben a válasz szerint „két külön beruházásként, elkülönített költségvetésből valósult meg a kutatóközponthoz kapcsolódó pályázat, illetve a 16 lakás és parkoló építése. A két külön beruházás fizikailag elhatárolt, külön bejárattal rendelkezik”.

László szerint a konzorcium a szívműtéten átesett betegek rehabilitációjához kapcsolódó pályázati vállalásait megvalósította. „A pályázati támogatás utolsó részletének kifizetése előtt a támogatott beruházás elkészültét helyszíni ellenőrzésen is vizsgálták és jóváhagyták, a pályázati forrásokkal 2021-ben, a számlák benyújtásával az elszámolás szabályosan megtörtént” – írta.

Azt, hogy kutatás valóban történhetett, alátámasztani látszik az is, hogy a Magyar Kardiológusok Társaságának 2020-as tudományos kongresszusának programjában szerepel ez az előadás: Stressz és trombocyta funkció összefüggése akut koronária szindrómát és komplex kardiológiai rehabilitációt követően. A nyolcperces előadás tíz szerző munkájával állt össze, köztük van az Ultra Projekt és Híd Transz egy-egy képviselője, valamint a kutatási területen dolgozó szakemberek a füredi kórházból és más egészségügyi intézményekből.

László György mostani írásos nyilatkozata szerint az EU által támogatott beruházás helyszínén lévő magánlakások „a Támogató Hatóság által előzetesen engedélyezett módon, külön szerződés alapján, számlákkal igazolva, magán költségvetési forrásból és bankhitelből épültek meg és kerültek értékesítésre”, és hogy a projekt teljes költségvetése 3 milliárd forint volt.

Ha ez így is történt, a cég honlapján erről finoman szólva is félreérthetően fogalmaznak, amikor az Információ menüpontban a fizetési információknál azt írják: „Mivel beruházásainkat saját erőből és európai uniós támogatásból valósítjuk meg, leendő tulajdonosaink számára kedvező fizetési ütemezést tudunk biztosítani (…) Az előértékesítési szakaszban, a fizetési ütemezés tekintetében kedvező áron juthat hozzá új lakásához”.

A magyar lopási szokásokról mesélt egy szállodás


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.