Bűnügy

Gyerekeket bántott, “mellesleg” tönkre tette a rábízott budapesti iskolát a fideszes polgármester-iskolaigazgató

  • Szerző:nuus
  • 2023.05.26 | 12:48

Volt fideszes polgármester ápolta a Kaleta-hagyományokat, vádemelés történt.

Öt évvel azután, hogy esetenként 45 percen keresztül térdepeltetett egy gyereket, több gyermekbántalmazás miatt emeltek vádat a Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola volt igazgatójával szemben. Putnoki Zsolt a héten még nevelőként dolgozott egy fővárosi kollégiumban – tudta meg a 24.hu.

Putnoki Zsolt, Újkenéz korábbi fideszes polgármestere

súlyos figura. 2018-ban tanárok és szülők is állították a 24.hunak, hogy több, minden esetben roma gyereket, köztük egy kislányt is megütött, bántalmazott. Az utolsó hasonló eset 2018. április 13-án történt, amikor Putnoki kettesben maradt egy 13 éves roma fiúval az igazgatói irodában. A szobában a konfliktus tettlegességig fajult, az igazgató pedig feljelentette a diákot. Később  – feltehetően a tanárok beszámolói alapján – kiskorú veszélyeztetése miatt az igazgató ellen is nyomozást rendeltek el. Az egyik pedagógus hallotta, ahogy a gyerek azt kiabálja:

„Ne bántson, igazgató úr!”

A gyerekkel szembeni eljárást végül hamar megszüntette a nyomozó hatóság, az igazgató ellen pedig végül idén májusban vádat emeltek. Bagoly Bettina sajtószóvivő a 24.hu-nak küldött válaszában azt írta, hogy a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség 7 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat egy pedagógussal szemben. A vád szerint a vádlott egy budapesti általános iskolában, a 2017/2018-as tanévben, „fegyelmezési céllal”

hét – akkor 10 és 15 év közötti – diákkal szemben alkalmazott

megalázó fegyelmezési módszereket, illetve testi fenyítést. Több esetben felpofozta, arcon ütötte a kiskorúakat, illetve hajukat és pajeszukat húzva fenyítette őket. A vádiratban szerint a gyerekeknek feltartott kézzel kellett térdepelniük, az egyik diák 45 perc után hagyhatta abban, amikor már nem bírta tovább. A vádiratban a gyerekek roma származásáról nem tesznek említést, arról viszont igen, hogy

az igazgató a gyerekek viselkedését kezelte bántalmazó módon.

Az ügyészség szerint a volt igazgató „súlyos kötelezettségszegéseivel a kiskorú sértettek egészséges erkölcsi fejlődését veszélyeztette”. A kerületi ügyészség végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, valamint arra is indítványt tett, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el minden olyan foglalkozástól és tevékenységtől, amelynek keretében 18 éven aluliak nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, illetve velük egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állna.

A fideszesekkel feltöltött Közép-Pesti Tankerületi Központ

hónapokon keresztül kiállt Putnoki mellett, még akkor is, amikor a rendőrség már nyomozni kezdett kiskorú veszélyeztetése miatt, és egy közmeghallgatáson több tanár a nyilvánosság előtt mondta el, hogy az igazgató megfélemlíti a tanárokat, megalázta, bántalmazta a diákokat. Putnoki végül 2018 júliusában közös megegyezéssel

távozott az általános iskolából, de komoly káoszt hagyott maga után.

Az iskolából addigra a tanárok több mint fele elment, a tanév végén 24 pedagógus szüntette meg a munkaviszonyát, mert nem akartak tovább Putnokival dolgozni, és a diákokat is sorra átíratták a szülők másik iskolába.

A bántalmazás a parlamentben is téma volt, ahol a fideszes Rétvári Bence államtitkár azt állította, hogy a tankerületi központhoz nem érkezett panasz, és konkrétumok sosem hangzottak el az ügyben. A fideszes szerint akkor sem beszéltek a tanárok hasonló problémákról, amikor a tankerületi igazgató találkozott hat pedagógussal.

Ismert pedofillal fotózkodott a fideszes Szijjártó


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.