Bűnügy

A csehek megoldották, hogyan lehet letiltani a közpénzekről az Orbán-féléket

  • Szerző:nuus
  • 2023.08.04 | 11:58
  • trendindex: 8

A rendszer legnagyobb kárvallottja egy másik ex-kommunista, Andrej Babis volt miniszterelnök lehet.

A cseh parlament mindkét háza jóváhagyta az összeférhetetlenségi törvény módosítását. A jövőben a cseh politikusok és strómanjaik cégei nem kaphatnak állami támogatást és nem indulhatnak állami pályázatokon sem Csehországban – írja az Euronews.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárthoz hasonló nézeteket valló cseh Kalózpárt

elfogadott módosító javaslata tovább szigorítja az eddig is meglehetősen rigorózus törvényt. Ennek értelmében már eddig sem birtokolhattak például médiacégeket politikusok, és állami támogatásokat és beruházásokat sem fogadhattak el. Mostantól strómanok mögé sem bújhatnak: akkor sem menekülhetnek ugyanis a törvény hatálya alól, ha családtagjaikra ruházzák át a tulajdonjogot. Nem véletlenül hüppögött tehát a többek között ex-KISZ titkár Orbán a nyári, romániai fideszes dzsemborin, azt panaszolva követőinek, hogy „Csehország átállt”.

Egy ilyen törvény a magyar gyakorlatba átültetve

a fideszes propaganda folyamatos sulykolására összetákolt KESMA-mádiabirodalomnak és a Facebookon adóforintjaink minimum sokszáz millióját elégető Megafon-huszároknak is gyászos hír lenne, Mészáros “Lölő” Lőrincről meg a többi NER-kegyencről nem is szólva.

Az összeférhetetlenségi törvény jelenlegi módosítása

az Euronews által szemlézett kormánypárti és ellenzéki politikusok szerint alapvetően a szlovák származású, ex-kommunista STB besúgó, Andrej Babis korábbi kormányfő, jelenleg az ellenzéki ANO mozgalom elnöke ellen irányul.

Babis tulajdonában van az Agofert holding, amely az egyik legnagyobb, több mint 35 ezer embert foglalkoztató cseh vállalatcsoport, és két országos napilap is, a konzervatív Lidové Noviny és a liberális Mladá Fronta Dnes, emellett több kisebb televíziót és rádiót is birtokol.

Az ANO hónapokon keresztül próbálta megakadályozni

a törvénymódosítás elfogadását, végül azonban nem járt sikerrel az alsóházban és a felsőházban is többséggel rendelkező kormányoldallal szemben. A Babis-féle ellenzék által sokat bírált törvénymódosítást még a NATO-tábornokból lett Petr Pavel államfőnek is alá kell írnia, ha ez megtörténik, a törvény jövő januárban lép életbe.

Orbán régi harcostársa nyíltan letolvajozta Lölőt Tusványoson


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló