Bűnügy

Újfajta, profi átverés terjed, nagyon vigyázz, mit írsz alá!

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.13 | 10:18

Az üdülési jog eladásakor próbálnak átverni profi csalók - figyelmeztet a Versenyhivatal.

Komoly csapdába eshet, aki nem körültekintő az üdülési jog eladásánál. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) arról számol be, hogy egyre több panasz érkezik hozzájuk. Ennek alapján úgy tűnik: az üdülési joguktól megszabadulni vágyók félrevezetése és kihasználása új lendületet kapott.

Az érintetteket elsősorban telefonon keresik meg,

azzal, hogy egy magánszemély, készpénzben megvásárolja tőlük jogosultságukat. A telefonáló időnként egy üdülési jogos károsultakat segítő, érdekképviseleti civil szervezet nevében mutatkozik be.
A személyes találkozó alkalmával a csalók már előkészített szerződéssel várják ügyfeleiket. Itt azonban a vevő magánszemély immár vállalkozás. A fizetés pedig nem készpénzben, hanem egy, a cég által üzemeltetett vásárlási rendszerben levásárolható kreditben történik.

A fogyasztókat azonnali döntésre ösztönzik,

és több százezer forintos díjat fizettetnek meg a rendszerbe történő belépésért. Az itt elérhető áruk pedig sokszor túlárazott és silány minőségű termékek. Az üdülési jog ráadásul mindezek ellenére sem kerül át a vevő cég nevére, ugyanis azok szolgáltatói jellemzően csak magánszemélyre engedélyezik átírásukat. Az üdülési joggal járó fenntartási költségek így továbbra is a becsapott fogyasztókat terhelik.

A versenyhatóság az üdülési jogukat értékesíteni vágyóknak azt javasolja:

minden ajánlat esetén alaposan tekintsék át a felkínált feltételrendszer részleteit, szerződéskötés előtt pedig alaposan tájékozódjanak az érintett vállalkozások megbízhatósága és fogyasztói értékelése felől. Fontos, hogy a fogyasztók a személyes találkozókon se engedjenek az esetleges nyomásgyakorlásnak. A hasonló típusú, csaló cégek felelősségre vonása mindig nehéz a hatóságok számára. Azok ugyanis számos módszerrel – felszámolás, végelszámolás, átnevezés, vagy tagcsere – igyekeznek elkerülni a számonkérést.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló