Celeb

Végre a helyére került a csokifxsz

  • Szerző:b
  • 2022.02.07 | 07:18

Jakupcsek Gabriella a Partizán vendégeként tette a helyére a magyar televíziózás történetének egyik legnagyobb utóéletet élő videóját: azt, amelyben Fekete Pákó csokipénisszel kínálja meg Havas Henrikret és csapatát.

Japucsek nem élvezte, hogy vetkőzni és kacérkodni kell, de szó nélkül vállalta

Ahogyan az lenni szokott, a műsorban Gulyás Márton megidézi Jakupcsek több régi tévés szereplését is, amelyek ma már erősen vitathatóak morális szempontból. Terítékre kerül a Férfisztriptíz című műsor is, amelyben rendszerint “egy macsó férfi” ült közepén, és “csinos nők legyezették a hiúságát”. Ennek egyik emlékezetes darabja az a rész, amelyben Zámbó Jimmy a vendég, és Jakupcsek, mint háziasszony, rövid szoknyában flörtöl vele, és pikáns, kétértelmű kérdéseket tesz fel, majd nők érdeklődnek az énekes hármasszex kalandjairól. Gulyás azt is szóvá teszi, hogy a műsor intrójában Jakupcseknek vetkőznie is kellett, ezt azonban már – a jóízlésre hivatkozva – nem játssza be.

Jakupcsek őszintén elmondja, hogy mai szemmel nézve ez a produkció már teljesen vállalhatatlan, de akkoriban – 1999-ben – sem érezte magát komfortosan benne. Ő azonban a csatorna állandó arca volt fix szerződéssel, és nem szólhatott bele abba, hogy milyen műsort kap, milyen szerepelvárással. Amit kértek tőle, azt szó nélkül hozta, fel sem merült, hogy ellent mondjon – arra azonban tudatosan ügyelt, hogy egy bizonyos határt soha ne lépjen át. Úgy érzi, ez maximálisan sikerült, és amikor pikáns, kétértelmű, szexista megjegyzéseket kapott, azt mindig képes volt kellő humorral és távolságtartó eleganciával viselni.

Havas és a plasztikmellek, no és a…. csokifxsz

Abból sem csinált ügyet, amikor Havas Henrik egyszer lenyilatkozta a bulvárnak, hogy jó, jó ez a Jakupcsek, de sajnos kicsik a mellei, és nem ártana, ha megcsináltatná őket. “Ez hülye” – reagált erre Jakupcsek, de Soha nem kérte ki magának a megjegyzést Havasnál. Gulyás erre felvetette, hogy humor és távolságtartás ide vagy oda, de azért ha őt nem is, más nőket azért jobban megsebezhetnek az ilyen és ehhez hasonló mondatok, Jakupcsek elmondta: ő annyi különféle platformon beszél a különböző szexizmus elleni megküzdési mechanizmusokról, hogy garantáltan nem fog egy-egy emberrel leállni vitatkozni hülye megjegyzések kapcsán.

Természetesen a modern televíziózás történetének egyik legnagyobb utóéletet kapó show-részlete is előkerült: az az ominózus műsor, amelyben Fekete Pákó csokipénisz nyalogatását adja feladatul annak a csapatnak, amelyben Jakupcsek és Havas is vannak. Az előbbi elegáns humorral veszi a megalázó helyzetet, és kétkezi munkához használatos kerti kesztyűt ajánl Pákónak és Kelemen “Annácskának”, utalva ezzel arra, hogy nem épp azzal keresik a kenyerüket. Ez az a pont azonban, amikor Havas Henrik megálljt parancsol, és a lehető leghatározottabban elutasítja a fxsszszopást. A műsorvezető, Csiszár Jenő először nem érti a dolgot, a közönség is nevetgél, de a végén vastapsot kap a határozott kiállás az alja ízléstelenkedés ellen.

A szocializációjuk része volt a szexizmus, eszébe se jutott, hogy tehet ellene

Jakupcsek őszintén elmondja, hogy akkoriban eszébe se jutott, hogy nőként leállíthat egy ilyen jelenetet, ugyanakkor meggyőződése, hogy nem is Havas feladata lett volna ez. A szerkesztőknek, producereknek, gyártásvezetőnek látnia kellett, mi készül, és adásba se lett volna szabad engedni ilyesmit. Akkoriban azonban – 2007- ben a közbeszéd még nem tartott ott, hogy ilyen éles határokat húzzon. Az ilyen és ehhez hasonló jelenetek teljesen elfogadottak voltak addig a pontig, hiszen egyrészt a show és a nézettség kedvéért bármi belefért, a szexizmus, az ízléstelenség elleni párbeszéd pedig ezen a ponton még el sem kezdődött. Jakupcsek szerint az egész annyin múlott, hogy akkoriban nem voltak határok, nem volt téma, milyen rombolást végez a csokipénisz-attitűd. Úgy véli, a gyakorta szexista megjegyzéseket tevő Havas Henrik itt aztán a helyére kerül, hiszen épp ő jelöli ki az új határt a humánum és a jóízlés mentén.

Szó esik még arról is, hogy Jakupcsek úgy érzi, maga a #metoo mozgalom eléggé kontraproduktív abban az értelemben, hogy még sok a vadhajtása, sőt, “kiheréli a férfiakat”, akik munkahelyi kontextusban már udvarolni se mernek a nekik tetsző nőknek. Kontextusba helyezi azonban Jakupcsek éles bírálatát a tény, hogy az ő szocializációjában a “nő helye” még igencsak korlátolt volt, és hogy pályafutása során kezdőként soha nem lehetett alkalma erős, kreatív, saját arculatukra tudatos befolyással bíró női pályatársakat, példaképeket látni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló