Celeb

Húsz éve ment el Diana hercegnő: 5 dolog, amit kevesen tudnak róla

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.31 | 07:26

Ma húsz esztendeje, augusztus 31-én vesztette életét Diana hercegnő, Károly walesi herceg, brit trónörökös első felesége. Életére és halálára öt érdekességgel emlékezünk.

(kép: AFP PHOTO / ALAIN JOCARD)

A nagyanyja már a királyi családnak dolgozott, de ő maga egyszerű óvónő volt.

Diana nagyanyja Fermoy bárónője volt, 1956-ban a királynő első számú bizalmasaként és jó barátnőjeként szolgált a palotában. A cizellált, gyönyörű társalkodónő igen közel állt Erzsébethez, állítólag különleges zongorajátékával kápráztatta el az uralkodót. Diana a kitűnő összeköttetések ellenére nem társalkodónőként vállalt munkát, hanem óvónő lett: persze nem akárhol, 19 évesen már arisztokrata gyerkőcöket nevelt, és úgy tervezte, tanár lesz belőle.

(kép: AFP FILES / KAZUHIRO NOGI)

Diana tesója, Sarah is randizgatott Károllyal egy időben.

Lady Sarah még azelőtt szűrte össze a levet Károllyal, hogy Károly és Diana megismerkedtek volna. A párocska sokat nevetett együtt, de igazi mélysége nem volt kapcsolatuknak, így nem lett belőle komoly románc. Sarah ma Neil McCorquodale felesége, de továbbra is közel áll a királyi családhoz, rendszeresen tartja a kapcsolatot Vilmossal és Harryvel is.

(kép: AFP PHOTO / JOEL ROBINE)

A hercegnő egyszer Cindy Crawfordot is elhívta magukhoz… a fia kedvéért.

Ha valaki a királyi család tagja, járnak neki bizonyos privilégiumok. Vilmos 13 évesen meg volt őrülve Cindy Crawfordért, ezért édesanyja megszervezte a találkozót: meghívta a szupermodellt a Buckingham palotába egy teára. Később – 2006-ban – Crawford pironkodva emlékezett az esetre: „Totál zavarban voltam. Hogyan nézel ki szupermodellnek egy gyerek kedvéért a királyi családnál? Túl szexi nem lehettem, de átlagember se… Alig vártam, hogy szabaduljak”. Hát igen, elhisszük.

(kép: AFP PHOTO / Douglas CURRAN)

Neki köszönhető, hogy az AIDS beszédtéma lett, és a betegek segítséget kaptak.

A wales-i hercegnő talán a leginkább emberbarát attitűdjéről híres, több mint száz jótékonysági szervezetet segített élete során. Nem csak pénzzel, személyes látogatással és a programok népszerűsítésével is. Egyik legfontosabb aktivizmusa a HIV-vírus és az AIDS-hez kapcsolódó tudatosság: rengeteget tett azért, hogy az emberek megismerjék a betegség veszélyeit, az érintettek megfelelő gondoskodásban részesüljenek, és enyhüljön az AIDS-hez kapcsolódó stigma, miszerint csak melegek és drogosok halhatnak bele a kórságba.

(kép: AFP PHOTO / Eric FEFERBERG)

Rokoni szál fűzte majdnem egy tucat amerikai elnökhöz

Lady Diana családja, a Spencerek nem tartoznak az uralkodó család közvetlen rokonságába, de az angol arisztokrácia krémjéhez sorolják őket, és II. Károly király felé is fel tudnak mutatni rokoni szálakat. Dianát rokoni kapcsolatban állt Winston Churchill mellett 10 amerikai elnökkel is: felmenői közé tartozott George Washington, John Adams, John Quincy Adams, Calvin Coolidge, Millard Fillmore, Rutherford B. Hayes, Grover Cleveland, Franklin D. Roosevelt, és rokonságban áll a Bush családdal is. Humphrey Bogart-hoz szintén rokoni szálak fűzték, de legbizalmasabb barátainak listája is híres emberekkel van tele, többek között Gianni Versace-val, George Michaellel, Bryan Adamsszel és Elton Johnnal ápolt bizalmas viszonyt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló