Celeb

Állócsillag született, ez bizony Lady Gaga évtizede volt

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.05 | 16:15

2008-ban tört be a popbizniszbe, de 10 év alatt még világ divatját is átformálta. Upper West Side sztori, avagy Stefani Germanotta nagy pillanatai.

Lady Gaga augusztus 31-én a Velencei Filmfesztiválon a saját életéről szóló A Star is Born című doku vetítésén – Fotó: Vincenzo Pinto / AFP

A new yorki katolikus leányiskola mindent megtett, hogy jóra nevelje Stefani Germanotta nevű növendékét, de

túl kirívó

viselkedése miatt állandóan csak a baj volt vele. Most, hogy visszatekintünk arra a tíz évre, ami debütalbuma, a nagysikerű The Fame óta eltelt, nyilvánvalóvá vált, hogy csak idő kérdése volt, hogy egy ekkora tehetség utat törjön magának.

?: @elirusselllinnetz

A post shared by Lady Gaga (@ladygaga) on

Film is készült idén, Lady Gaga főszereplésével, Bradley Cooper oldalán, aki színészként és rendezőként is domborít. Egy remake-ről van szó, mely A Star Is Born néven fut – de tekintsük át azt, ami az énekesnővel megesett.

A manhattani Upper West Side-on felnőtt lánykát édesanyja, Cynthia már négyévesen zongorázni taníttatta, apja pedig vállalkozóként szállt be az internet-bizniszbe. Majd képességeit látva, művészeti iskolába íratták – a Tisch School of Arts a neki való közeget biztosította is. Szerényen SGBand-nek nevezte első zenekarát, és friss diplomásként már lemezszerződést is kapott az Island Def Jam kiadótól.

Rob Fusari producerrel találkozgatott akkortájt, aki ráragasztotta a Lady Gaga becenevet, a Queen slágerére, a Radio Ga Gára célozva. Innentől – minden történelem. Összeállt a Lady Starlight nevű, nála 10 évvel idősebb performerrel, és még a Lollapaloozán is bemutatták pop-burleszk műsorukat. Eközben a Sony/ATV felkérte, hogy írjon dalokat olyan sztároknak, mint Britney Spears, a Pussycat Dolls és a New Kids on the Block. 2007-ben Akon álla esett le a hölgy zenészi képességeitől, így a saját istállójához szerződtette le. Ennek gyümölcse az ominózus

The Fame

rajta a Poker Face és a Just Dance című elektropop klasszikusokkal. Majd turnézott a fenti fiúzenekarral, és énekel is a Big Girl New című dalukban.

via GIPHY

Egy évre rá újra kiadták a debütjét, bővített verzióban: The Fame Monster címen. Erre már felkerült a Bad Romance és a Telephone is, plusz az Alejandro.

Sokan akarják a vesztemet. Amint lehetőségük van, máris lőnek rám. Minél nagyobb név leszek, annál könnyebb rám célozni. Most meghalni sem lehet már, a sajtó és az internet kizárásával – egyszerűen mindenütt ott vannak.

nyilatkozta 2011-ben. Majd jött a rockosabb Born This Way – amivel csak olajat öntött a tűzre. Még be sem lépett egy ajtón, máris megírtak mindent róla. A lemezeladási eredmények mellett a szerelmi életén is volt mit csámcsogni: a You and I című klip forgatásakor habarodtak egymásba Taylor Kinneyvel, amiből eljegyzés is lett 2015-ben, Valentin-napon. Majd szakítottak is, már 2016 júliusában.

Sokat harcolunk egymással, ami szívás.

tárja fel kapcsolatának részleteit egy Netflixes dokumentumfilmben, mely később MTV-díjat is kiérdemelt.

Harminc éves vagyok, és sokkal jobban érzem magam, mint eddig bármikor. Nőként is, és emberként is. Elmúltak a bizonytalanságaim, nem szégyellem vagy zavar az, amim van. Szexinek tartom magam. Egy kapcsolatban szerintem a lényeg az volna, hogy együtt kellene mozdulni.

Gaga pedig hatalmas lendülettel ment is tovább előre: fülhallgatót, parfümöt és fotós termékeket hozott ki a neve alatt.

Divatdiktátor

Öltözködésben való inspirációi közt megnevezte Chert, Madonnát és Donatella Versace-t is, de – mondhatni – mindannyiukon túltett azóta.

via GIPHY

Feltűnő megjelenései, extrém ruhái nemcsak ötletekben, de mennyiségben is lenyűgözték a világot.

Emberi arca

is van, nem is gondolnánk mennyire gyengéd: a Born This Way nevű alapítványa a fiatalokat bátorítja, illetve az LGBT emberek jogaiért is küzd.

A meleg közösséggel való megismerkedésem fordulópont volt az életemben.

Rajtuk kívül a Vöröskereszttel is nagyvonalúan bánt: egymillió dollárt adott a Sandy hurrikán károsultjainak. Cyndi Lauperrel a MAC kozmetikai cég rúzs-kampányában vett részt, mellyel pedig az AIDS alapítvány számlájára gyűjtöttek. A fegyvertartás szabályzása miatt vett részt a March for Our Lives felvonuláson.

via GIPHY

2013-an az Artpoppal megint csavart egyet: R& B és disco szüremkedett a dalaiba. Hogy a képet még jobban megbonyolítsa, Tony Bennett társaságában készített egy jazz albumot, Cheek to Cheek címmel. Majd jött a 2016-os Joanne című korong, erőteljes country hatásokkal.

A 2010-es években zsinórban négy No.1.-et produkált, ami kiugró teljesítmény egy énekesnő részéről. Forgatott aztán a betegségéről is, és énekelt a Super Bowl félidejében is 2017-ben.

Rajongói

akiket csak „kis szörnyek”-ként emleget, mindig felvidítják: oldják magányát is.

Mikor eladtam 10 millió albumot, elvesztettem Mattet. Aztán jött a 30 millió, és ment Luc. Mikor a filmem kijött, Taylor ugrott. Már harmadjára törik össze a szívem. Minden estémet egyedül töltöm, pedig egész nap körülzsong a tömeg.

fakadt ki a focimeccs előtti ideges percekben. Jelenleg Christian Carinoval randizgat, és a filmes kalandjai is új szintre jutottak. 2016-ban beugrott a Sopranosba, majd az Amerikai Horror Story: Hotelben láthattuk Elizabeth Johnsonként.

Rengeteget tanultam ekkora tehetségű színészek mellett.

vallja be.

#AStarIsBorn

A post shared by Lady Gaga (@ladygaga) on

Most ismét nagy fába vágta a fejszéjét: az 1937-es, majd a ’76-ban Barbra Streisand és Kris Kristofferson főszereplésével újra forgatott

Csillag születik

című mozit porolta le. Allyként mutatkozik be, Cooper pedig Jackson Maine bőrébe bújik. Először Velencében, majd Torontóban lehet látni a filmet, októbertől pedig a mozik is műsorukra tűzik. Cooper akkor döntötte el, hogy Gagával fog forgatni, mikor a nő jazzt játszott egy rákbetegeket támogató alapítvány estjén. Olyan szívből és őszintén állt a színpadon, hogy tudta, benne megtalálta a főszereplőjét.

via GIPHY

Pont egy Oscar-díj hiányzik még a polcról, a Coachella-headliner, az Év Nője Billboard elismerés mellől, a már egyetemi tananyaggá is váló művésznő érdemei közül.

Decembertől Las Vegasban fog fellépni, nemcsak Enigma showjával, de négy puritán, zongorás koncertre is leszerződött már.

Alig várom már, hogy megoszthassam az Enigma showt, amit nagyon pöpecül összeraktunk. Különleges, eddig sosem látott produkcióról van szó.

Az ET online szerint már új albumán is dolgozik, Boys Noize, dj White Shadow és Bloodpop társaságában.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
A Facebook-on is beköszön a MI
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 19.