Celeb

Ezért számít közellenségnek Hongkongban Jackie Chan

  • Szerző:nuus
  • 2020.10.19 | 07:48

A 66 éves hongkongi művész ugyan világszerte ismert és életművét Oscarral is jutalmazták, hazájában azonban mégis közellenségnek számít. Elhúzzák az emberek a szájukat, ha a nevét hallják.

Jackie Chan szülei kínaiak, akik annak idején a kínai polgárháború elől menekültek Hongkongba. Ezzel együtt a színész igazi kínai neveltetést vallott, és abszolút kínaiként is tekint magára.

Hongkong ugyan ma a Kínai Népköztársaság két különleges közigazgatási területének egyike, de közben a kínaitól eltérő, sajátos jogrendszere van. Saját pénzneme és bevándorlási törvényei vannak, továbbá saját közúti forgalmi szabályai (továbbra is a bal oldalon vezetnek, mivel brit gyarmat voltak sokáig). Csak a honvédelmi és diplomáciai ügyekben kötődik szorosan a Kínai Népköztársasághoz, de a hongongiak többsége ennek sem örül: szívesebben vennék a teljes autonómiát minden téren.

A baj az, hogy Jacie Chan ugyan Hongkongban született és nőtt fel, de mégis a kínai narratívát képviseli: a kommunizmust élteti, és Hongkongra a Kínai Népköztársaság egy városaként tekint. Erről viszonylag sokat is nyilatkozik, ami a hongkongiakat mélyen felháborítja.

Egyszerűen primitív, önző embernek tartják Jackie Chant, aki ahelyett, hogy hazája autonómiáját támogatná vagyonával és hírnevével, épp az ellen dolgozik…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.