Királyi család

Jó hírek érkeztek Katalin hercegnő

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2024.01.29 | 15:48

Hazatérhetett a kórházból hétfőn Katalin walesi hercegnő, Vilmos brit trónörökös felesége, aki csaknem két hete hasi műtéten esett át.

A Kensington-palota – Vilmos és Katalin londoni hivatala – hétfői tájékoztatásában továbbra sem részletezte a műtéti beavatkozás okát, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a hercegnő lábadozása “jól halad”. A palota szerint Katalin a királyi család windsori rezidenciáján lévő otthonukba távozott a London Clinic nevű magánkórházból.

Az udvar január 17-én jelentette be, hogy a 42 éves hercegnőn előző nap tervezett műtéti beavatkozást hajtottak végre, amely sikerrel járt. Az akkori tájékoztatás úgy hangzott, hogy Katalin valószínűleg 10-14 napot tölt kórházban, utána otthonában lábadozik.

A Kensington-palota hangsúlyozta:

az orvosi szakvélemény alapján valószínűtlen, hogy Katalin hercegnő a húsvétot követő időszak előtt visszatérhet közéleti feladatainak ellátásához.

Ennél több részlet a hercegnő hazatéréséről szóló hétfői közleményben sem szerepel.

A palota már a műtétről szóló első tájékoztatásában jelezte, hogy nem is várható további részletesebb tájékoztatás a kórházi kezelés okáról. Az akkori közlemény úgy fogalmazott, hogy Katalin szeretné “a lehető legteljesebb normalitást” fenntartani gyermekei számára, és szeretné azt is, ha személyes orvosi adatai magánjellegűek maradnának.

Katalin apósa, a 75 esztendős III. Károly király a múlt hét végén szintén tervezett beavatkozáson esett át prosztatamegnagyobbodás miatt.

Az uralkodót ugyanabban a kórházban kezelik, ahol a walesi hercegnőt nem sokkal korábban megműtötték. A királyon elvégzett beavatkozásról szóló közleményben a Buckingham-palota – a brit királyi család londoni hivatala – hangsúlyozta, hogy jóindulatú, “évente több ezer férfinél előforduló” elváltozásról van szó, és Károly közéleti programjait “a lábadozás rövid időszakára” elhalasztják.

Az uralkodó diagnózisának ismertetésével a palota szakított azzal a régre visszanyúló szokásjoggal, amelynek alapján az udvar korábban a szükséges minimumon túl nem közölt részleteket a brit királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról, esetleges betegségeinek mibenlétéről.

Udvari illetékeseket idéző médiaértesülések szerint a diagnózis nyilvánosságra hozását Károly kifejezetten kérte, azzal a céllal, hogy felhívja a közfigyelmet az időbeni kivizsgálások, szűrések fontosságára.
A Buckingham-palota ismertetése szerint III. Károly örömmel nyugtázta, hogy diagnózisának ismertetése “máris kedvező hatást gyakorolt a lakosság egészségtudatosságára”.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) az uralkodó diagnózisának ismertetése után közölte, hogy a prosztataelváltozásokkal foglalkozó online tanácsadó felületének látogatottsága több mint a tízszeresére emelkedett.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.