Sztárok

Meghalt Oszter Sándor

  • Szerző:nuus
  • 2021.10.31 | 11:48

Oszter Sándor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész infarktus miatt halt meg.

Oszter Sándor felesége, Failoni Donatella Facebook bejegyzése szerint a színész  szívinfarktus miatt halt meg péntek este. Oszter Sándor sokoldalú színész volt, aki drámai hősöket és karakterszerepeket egyaránt hitelesen formált meg. 1971-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán,

első munkahelye a Vígszínház volt,

1978-tól a Nemzeti Színház, majd a Pesti Magyar Színház tagja volt. 1990-től szabadfoglalkozású művészként dolgozott.
Játszotta Balázst (Móricz: Nem élhetek muzsikaszó nélkül), Othellót (Shakespeare), a Királyt (Anouilh: Becket), Saint-Juste-öt (Büchner: Danton halála), Caesart (Shakespeare: Antonius és Cleopatra). Számos filmben is játszott, hírnevét a Magyar Televízió 12 részes

Rózsa Sándor-sorozatának címszerepe alapozta meg.

Láthattuk többek közt a Kitörés (1970), a Nem élhetek muzsikaszó nélkül (1978), 80 huszár (1978), a Jób lázadása (1983), a Vadon (1988) és az Argó (2004) című filmekben, valamint az Ida regénye, a Lili bárónő, a Gyere hozzám feleségül és az Éjjeli menedékhely című tévéjátékokban.

Markáns, férfias hangját a szinkronstúdióban is kamatoztatta.

Az elmúlt másfél évtizedet azonban elsősorban vállalkozásainak, valamint hobbijának, a vadászatnak szentelte. Vállalkozásai során hozott döntései miatt bíróság elé is kellett állnia, de a per Oszter felmentésével zárult. Művészi munkáját 1983-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1988-ban lett érdemes művész.

1972-ben a San Remó-i filmfesztiválon ő kapta a legjobb férfi alakítás díját

a Kitörésben nyújtott játékáért. 2013-ban Kossuth-díjat kapott sokoldalú, stílus- és műfaj gazdag művészi munkásságáért, drámai hősöket és karakterszerepeket egyaránt kiváló jellemábrázoló képességgel emlékezetesen megformáló, maradandó élményt nyújtó pályafutása elismeréseként.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló