Sztárok

Meghalt a Buzzcocks énekese, Pete Shelley

  • Szerző:nuus
  • 2018.12.07 | 12:18

63 éves volt.

63 éves korában elhunyt Pete Shelley, az ikonikus brit punkzenekar, a Buzzcocks dalszerző-gitáros-énekese, aki a nyolcvanas években jelentős szólókarriert is befutott.

Pete Shelley (születési nevén Peter Campbell McNeish) 1955-ben született Manchesterben, és ott alapította meg a Buzzcocks együttest 1975-ben Howard Devoto énekessel, a következő évben pedig már ők játszottak a Sex Pistols manchesteri koncertje előtt. Az együttes gyorsan a legnépszerűbb punkzenekarok közé került, és miután Devoto távozott a zenekarból, a gitáros Shelley lett az énekes is.

A Buzzcocks jelentősége igazán a feloszlása után lett nyilvánvaló, óriási hatást gyakorolt az amerikai punkszíntérre és az indie rockra, és a legtöbb valamirevaló, torzított gitárokkal dallamos zenét játszó előadó az előképei között emlegette, például az R.E.M., a Pixies, a Nirvana, a Green Day. Még egy angol tévéműsor is az együttestől kölcsönözte a nevét (a Sex Pistols albumcímével kombinálva), a zenei vetélkedőműsor Never Mind the Buzzcocks.

Pete Shelley az utolsó éveiben feleségével annak szülőhazájában, Észtországban élt, és ott halt meg csütörtökön, a hírek szerint szívrohamban.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.