Életmód

Fejfájással indul az új év? Receptek pusztító másnaposságra

  • Szerző:nuus
  • 2017.01.01 | 08:05

Ez egy igazi népbetegség, és nem sokat tehetünk ellene. Mivel azonban örökké nem maradhatunk részegek, muszáj mégis kitalálni valamit.

Soha többé nem iszom egy kortyot se!

Ismerős az érzés? Fejfájás, szájszárazság (a szájszagról inkább ne beszéljünk), émelygő gyomor, világfájdalom? Ez bizony másnaposság, vagy úgy is mondhatnánk: macskajaj (vagy Katzenjammer, ha jobban tetszik). Mielőtt elkezdenénk a teljesen fölösleges fogadkozást, tisztázzuk, mi okozza ezt az állapotot!

A másnaposság egy elég összetett dolog. Az alapélmény a kiszáradás, amit az alkoholfogyasztás okoz. Ehhez jön még az etilalkohol lebontása során keletkező acetaldehid, ami konkrétan mérgező, és ameddig le nem bomlik, vagy ki nem ürül, rettentő tüneteket okoz. Ugyancsak melléktermék a laktát, vagyis tejsav, ami túlzott mennyiségben károsítja az idegrendszert.

Mit tegyünk?

A legjobb lenne a fenti fogadalmat betartani, csak hát nem megy. Mivel a másnaposság tünetei a véralkoholszint csökkenésével jelentkeznek, a következő lehetőség az lenne, hogy nem józanodunk ki – csakhogy ebbe viszonylag rövid idő alatt belehalunk. Lehetőségként felmerül még egy teljes művesekezelés (dialízis), de ez egyrészt drága, másrészt megvannak a maga kockázatai is. Jöjjenek inkább a félig-meddig tudományos tanácsok és a teljesen tudománytalan, népi fortélyok.

Igyunk sok vizet!

Alap dolognak hangzik, de sokan elfelejtik. Egyrészt ki vagyunk száradva, mint a Szahara, másrészt a vízivás elkerülhetetlen mellékhatásaként méreganyagok ürülnek a szervezetből a vécécsészébe. Még jobb lesz, ha szénsavas a víz, vagy egy kis citrommal felütjük, mert enyhíti a rettenetes szájszárazságot.

A vízivás alternatívája lehet a húsleves fogyasztása (lehetőleg zacskós leves, mert az jó sós, a kiszáradás miatt pedig sót is vesztettünk), esetleg paradicsomlé vagy a kovászos uborka leve. Esetleg kóla, de az már tényleg újhullámos dolog.

Kávé és fejfájás-csillapító

Kevés dolog igazán hatásos másnaposságra, de ez bevált: erős kávé (sok víz hozzá, mert ez is kiszárít) és valamilyen fájdalomcsillapító. Lehetőleg metamizol-nátrium hatóanyaggal (van ennek rendes neve is, de reklám lenne, ha leírnánk). Lehet, hogy többször is ismételni kell a folyamatot, de beválik. Kávé helyett alkalmazhatunk teát (folyadékpótlás is megoldva), vagy újabban energiaitalt is, de az olyan snassz.

Sport (vagy szex)

Nem kell nagyon bután nézni, tényleg használ. Fel kell pörgetni a szívverést, feltolni a vérnyomást, a tüdőben pangó alkoholgőzös cigifüst-maradványokat is ki kell lélegezni, kiizzadni az acetaldehideket. Egyszóval mozogni kell. Ha nincs kedvünk kimenni a hidegbe futni, akkor marad a szex, jó esetben az is elegendő mozgás.

Együnk!

Erre is van tudományos magyarázat: a másnapos szervezetből kiürülnek a tápanyagok, ezért jól be kell zabálni. Lehetőleg zsírosat, de legalábbis kalóriadúsat. Előzőre kiváló a szalonnás tojás, de például a banán is megfelel az utóbbi kritériumnak. Súlyos másnaposság esetén előfordulhat, hogy kikívánkozik a reggeli, de semmi baj, azzal is tisztulunk, némi folyadékpótlás után újra neki lehet szaladni.

Ha nagy a baj: korhely halászlé

Ez tényleg beválik, magunk is teszteltük már. A recept (innen lopva) csak közelíti az eredeti, tiszacsegeit verziót, de lehet próbálkozni. A hozzávalók egy jó nagy adaghoz, tíz főre vannak megadva, de értelemszerűen lehet csökkenteni a mennyiséget:

30 dkg zsír
50 dkg vöröshagyma
10 dkg édesnemes fűszerpaprika
2 kg halcsont és halfej
1 kg apróhal
1,5 l tejföl
4 ek mustár
2 g őrölt babérlevél
2 db citrom
1 db hegyes, erős paprika
1,5 kg harcsafilé
só, bors

A vöröshagymát zsíron megdinszteljük, belevágjuk az erős paprikát, majd jön a fűszerpaprika. Felengedjük vízzel, hogy ellepje, aztán beletesszük az apró halat, a csontokat és a fejeket, majd főni hagyjuk legalább másfél órát. Ha már minden szétfőtt, átpasszírozzuk. A tejfölt, a mustárt, a babérlevelet és a citromot simára keverjük, majd a hallével összeforraljuk. itt jöhet még egy kis erős paprika, ha bírjuk az ilyesmit. A végén a zubogó lébe jönnek a harcsafilék, amik gyorsan készre főnek.

A végső fegyver: a préripolip (prairie oyster)

Ez már tényleg durva, csak a tényleg pusztító másnaposságra ajánljuk, és akkor is csak bátraknak. Hozzávalók:

  • 1 nyers tojás
  • öntet Worcestershire-szósz
  • 1/2 dl ketchup (de inkább Tabasco-szósz)
  • 1 csipet frissen őrölt feketebors

Két külön iskolája ismert, attól függően, hogy a tojás ságáját egyben nyeljük le, vagy sem. Előbbi esetben az egyéb alapanyagokat a tojásra töltjük rá, és egyetlen, nagy slukkal lenyeljük. Utóbbi esetben a tojást is eldolgozzuk, majd összerázzuk zúzott jéggel, majd hűtött pohárból fogyasztjuk, szintén egy hajtásra. Egészségünkre!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló