Életmód

Minden elismerésünk: Három magyar nonprofit szervezetet támogat a Starbucks Alapítvány Global Community Impact Grant programja 

  • Szerző:nuus
  • 2023.01.19 | 09:18

A szervezeteket magyar Starbucks partnerek jelölték, akik összesen közel húszmillió forintos adományt kapnak, amelyet a rászorulókat segítő projektek megvalósítására fordítanak.

Három magyar nonprofit szervezet, a Burattino Általános Iskola és Gimnázium, Gyermekotthon, a Szikra Tehetséggondozó Egyesület és a BAGázs Közhasznú Egyesületrészesült a Starbucks Alapítvány Global Community Impact Grants programjának támogatásában, amellyel az egyesületek hozzájárulhatnak a fiatalok fejlődéséhez, valamint a befogadás és a sokszínűség népszerűsítéséhez.

A Burattino Általános Iskola és Gimnázium, Gyermekotthon szociálisan hátrányos helyzetű gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozik. A Gyermekotthon célja a támogatással, hogy lehetőséget teremtsen a hátrányos helyzetű fiatalok számára, hogy minél többször jussanak el tanulmányi versenyekre, kulturális eseményekre, nyári táborokba, valamint részt vehessenek különböző tehetséggondozó programokon. A Burattino a támogatást mintegy 200 fiatal, köztük roma gyerekek és ukrán menekültek támogatására használja fel. Olyan programokat valósítanak meg, mint mentorálás, készségfejlesztő képzések és mentálhigiénés szolgáltatások biztosítása a támogatottak számára, amelyek által még több lehetőség válhat elérhetővé számukra a jövőben.

Szeretnénk minden tőlünk telhetőt megtenni az iskola szociálisan hátrányos helyzetű diákjaiért, hiszen számunkra kiemelten fontos, hogy minél több lehetőséget tudjunk biztosítani számukra, hogy fejlesszék képességeiket és új élményekkel gazdagodjanak. Hálásak vagyunk a Starbucks Alapítványtól kapott támogatásért, amelyből olyan tehetséggondozó tevékenységeket tudunk biztosítani diákjaink számára, mint a kézműves és művészetterápiás foglalkozások, tagdíjak és belépők kulturális intézményekbe és programokra.

– mondta Mezei Katalin, a Burattino Általános és Középiskola, Gyermekotthon alapítója és igazgatója.

A Szikra Tehetséggondozó Egyesület célja az atipikus, kiemelkedően tehetséges gyermekek tehetséggondozása, az Asperger-szindrómás gyermekek szociális készségeinek fejlesztése, valamint beilleszkedésük támogatása. A Starbucks Alapítvány által felajánlott támogatásnak köszönhetően 2023 nyarán legalább 250 autizmussal élő gyermek számára ingyenes nyári táborokat szerveznek, amelyek során a résztvevők szociális és kommunikációs készségeiket fejleszthetik.

Óriási lehetőség számunkra, hogy a Starbucks Alapítvány támogatásával legalább kétszázötven férőhelyes nyári táborokat szervezhetünk az autizmussal élő gyermekek számára. A Starbucks Alapítvány segítségével reméljük Magyarország mind a 19 megyéjében sikeresen megvalósulhat majd egy-egy tábor. Bízunk benne, hogy ezek a gyermekek életre szóló élményeket szereznek majd, mindezt pedig szakemberek felügyelete mellett tehetik meg.

emelte ki Zádori Henrietta, a Szikra Tehetséggondozó Egyesület elnöke.

A BAGázs Közhasznú Egyesület 2011 óta az egyenlőbb társadalom kialakításáért dolgozik. Célja a dányi és bagi telepeken élő 16-30 év közötti roma fiatalok integrációjának és fejlődésének támogatása, hogy ezáltal a társadalom más csoportjaihoz hasonló tanulmányi- és karrierlehetőségeket érhessenek el. A hosszú távú cél a roma gyerekek iskolai szegregációjának jelentős csökkentése. A szervezet ezentúl támogatja tanulmányaik befejezését, munkaerő-piaci integrációjukat biztos, legális állás megszerzésével.  A BAGázs Közhasznú Egyesület a Global Community Impact Grants program támogatásával korrepetálással és mentorálással segíti a szegregált településeken élő roma fiatalokat, valamint lehetőséget biztosít a különböző háttérrel rendelkező fiatalok számára a kapcsolatteremtésre, ezáltal hozzájárulva egy befogadóbb és elfogadóbb közösség kialakításához.

Az esélyegyenlőség megvalósulását valódi inklúzión keresztül látjuk. Az első mérföldkő pedig, hogy a szegregált iskolák helyett az inkluzív oktatás felé tudjunk haladni. A Starbucks Alapítvány támogatásának köszönhetően lehetőségünk van arra, hogy még inkább támogassuk a szegregált településeken élő roma fiatalokat tanulmányaik befejezésében, és az álláskeresésben. Önkénteseink heti rendszerességgel biztosítanak mentorálást és korrepetálást, hogy egyéni figyelmet fordíthassanak mentoráltjaikra, és bizalmi kapcsolatot alakíthassanak ki velük.

 – mondta Nógrádi Eszter, a BAGázs Közhasznú Egyesület képviselője.

A három helyi szervezet és a Starbucks Alapítvány együttműködése nem valósult volna meg a Starbucks Magyarország lokális partnereinek elkötelezettsége nélkül, akik felkeresték azokat a szervezeteteket, amelyek hozzájárulnak a rászorulók támogatásához és elindították őket a Community Impact Grants programban való részvételen.

Nagy öröm számunkra, hogy együttműködhettünk a Starbucks Alapítvánnyal a hazai szervezetek támogatásában. Büszkék vagyunk arra, hogy olyan támogatást tudunk nyújtani, amely valódi segítséget kínál azon szervezetek számára, akik elkötelezetten, szívvel-lélekkel dolgoznak azon, hogy a helyi közösség életminőségét javítsák

– mondta el Kerek Fanni, a Starbucks hazai brand managere. – Azonban mi nem állunk meg itt, a Starbucks Magyarország partnerei önkéntes munkával is hozzájárulnak majd a projektek lebonyolításához, amit már izgatottan várunk.”

A Global Community Impact Grants kezdeményezés célja, hogy 2030-ig összesen 30 millió dolláros befektetéssel járuljon hozzá a fiatalok fejlődéséhez, a befogadás, a sokszínűség és a szociális szolgáltatások támogatásához, az éhezés enyhítéséhez, a helyi gazdasági lehetőségek megteremtéséhez, valamint a kávé, tea-és kakaóbab termesztő közösségek boldogulásához. A kezdeti szakaszban az alapítvány 30 piacon több mint 50 támogatást ajánlott fel, ezzel a program a vállalat emberközpontú gondolkodásmódjának kiterjesztéseként járul hozzá a Starbucks kávézólánccal kapcsolatba kerülők életminőségének fejlesztéséhez.

A kezdeményezés megvalósítása és kiterjesztése érdekében a Starbucks Alapítvány felkérte azokat a partnereit, akik a márkát a három nemzetközi régióban képviselik, Ázsiában és a csendes-óceáni térségben, Európában, Közel-Keleten és Afrikában, valamint Latin-Amerikában és a Karib-térségben, hogy jelöljenek helyi nonprofit szervezeteket az alapítvány által nyújtott támogatásra. A támogatást helyi közösségeket érintő programok és projektek megvalósítására ítélik oda. A kezdeményezés részeként a Starbucks partnerei olyan társbefektetőként csatlakoznak a Starbucks Alapítványhoz, akik nem anyagi jellegű támogatással és önkéntes munkával járulnak hozzá a támogatás hatásának növeléséhez.

További információ a Global Community Impact Grants programról a Starbucks Stories oldalán található.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló