Életmód

Csere helyett inkább javításokra szoktatna át minket az EU

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.03 | 08:18

Áfacsökkentéssel, utalványokkal és tanfolyamokkal is ösztönöznék az iparcikkek javítását, kidobásuk helyett az uniós döntéshozók.

Az Európai Parlament és a miniszterekből álló Tanács pénteken előzetes megállapodást kötött a javítási irányelvről. A tervezetet formaságként még mindkét testületnek hivatalosan is el kell fogadnia.

A mostani megállapodás szerint törvényes jótállási időszakon belül az eladóknak előnyben kellene részesíteniük a javítást, ha az olcsóbb vagy azonos költségű, mint az áru cseréje. Kivétel, ha a szerelés nem kivitelezhető vagy a fogyasztónak kényelmetlen.

A két testület abban is egyetértett,

hogy a termék javítása egy évvel meghosszabbítja a garanciát is. A fogyasztóknak a garancia lejárta után is joguk lenne kérni a javítást olyan termékeknél, mint a mosógépek, porszívók, okostelefonok és kerékpárok. A javítást vonzóbbá tenné, hogy a gyártók a javítás idejére cserekészüléket adhatnának kölcsön. Az előírás részeként a független javítóműhelyek és felhasználók ésszerű áron hozzáférhetnének minden pótalkatrészhez, javítási információhoz és szerszámhoz.

A gyártókat eltiltanák attól, hogy akadályozzák a javítást,

kizárólagossági szerződésekkel, hardveresen vagy szoftveresen. Azt sem akadályozhatnák, hogy a műhelyek például három dimenziós nyomtatóval készült pótalkatrészeket használjanak.

A fogyasztókat online segítenék a helyi javítóműhelyek és a felújított termék kereskedőinek megtalálását. A tagállamoknak legalább egy intézkedéssel ösztönözniük kellene a javításokat. Ez lehetne utalvány, olcsóbb áfa, tájékoztató kampány, közösségi műhely vagy tanfolyam is.

​​​​​​​Összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat, ha tűzijátékozni vagy petárdázni szeretne év végén


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló