Életmód

Könnyebben szeretnél elaludni? Ezeket érdemes beépíteni az esti rutinodba

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.09 | 18:20

Elég néhány apró trükköt beiktatnod lefekvés előtt, és sokkal könnyebben alszol majd el: sőt az ébredés sem lesz olyan fájdalmas. Mutatjuk hogyan!

Ha nehezen alszol el, és az ébredés is igazi tortúra reggelente, akkor érdemes átgondolnod az esti szokásaidat: így elkerülheted, hogy egész délelőtt zombiként járkálj az irodában. Egy óra bőven elegendő, ennyit muszáj magadra szánnod, hogy igazán nyugodtan teljen az éjszakád.

Fotó: Pixabay/Unsplash

Esti nasi

Na, ne egy fél pizzára gondolj: egy nehezebb pótvacsitól könnyen lehet, hogy rémálmaid lesznek, amitől tuti, hogy rosszul indul a reggel. Lefekvés előtt egy órával dobj össze egy fehérje és szénhidrát nasit, ez lehet egy teáskanálnyi humusz egy teljes kiörlésű pitával. Ennyi bőven elegendő, hogy átvészeld az éjszakát: az agynak szüksége van fehérjére, hogy az alváshoz szükséges melatonint és szerotonint termelhessen, a szénhidrát pedig segít a szervezetnek lekötni az elfogyasztott fehérjét.

giphy_fridge

Kikapcs! De tényleg

45 perccel lefekvés előtt kapcsolj ki minden kütyüt magad körül: a tévét, számítógépet, és állítsd repülőgép módra a telefonod. Ha lefekvés előtt még mindig a gép előtt ülsz, és pörgeted a Facebookod, híreket olvasol, akkor megnehezíted a szervezetednek, hogy átálljon az alvás projektre. Az idegrendszer aktiválódik, és az összes ilyen eszköz képernyőjének fénye azt üzeni a testednek, hogy ébren kell maradni, és a lehető legtöbb mindent csinálni. Persze mi már voltunk olyan állapotban, hogy simán elaludtunk a lap top előtt… Ha mindenképpen a tabletedet szeretnéd bújni, akkor legalább vedd le a fényerőt rajta, még jobb, ha E-bookot használsz, sőt, továbbmegyünk: lekapsz egy könyvet a polcról.

giphy_laptop

Hangolódj rá

Fél órával lefekvés előtt kezdj el ráhangolódni az estére. Nem kell nagy dolgokra gondolni: mosd le a sminked, vagy ha nem érzed álmosnak magad, zuhanyozz le meleg vízzel, ami ellazítja az izmaidat, és megnöveli a testhőmérsékletedet, ezzel felkészítve a testedet az alvásra. Fontos, hogy legyen átmenet az egész napos rohangálás és az esti nyugi között, így sokkal pihentetőbb lesz az éjszakád.

giphy_shower

Takarodó

Most már célegyenesben vagy: miután bebújsz a paplan alá, végy néhány mély levegőt, nyújtózkodj egy párat. Ülj a sarkadra, hajolj előre, és pihentesd a törzsedet a combodon. Ezután kezdődhet a bárány számolgatás, de ha minden jól megy, 20 perc alatt simán elalszol, és a reggel is jobban indul majd.

Fotó: Pixabay/ Unsplash


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.