Életmód

Fogalmunk sincs, mi van a zacskós levesekben, de kilószám vásároljuk őket

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.13 | 11:48

Ez az igazság a magyarok által hőn szeretett kényelmi termékekről.

A legfrissebb élelmiszer-trendek azt mutatják, hogy a magyarok egyre inkább hajlanak az egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételek felé. Ezen belül is az instant levesek váltak különösen népszerűvé, hiszen könnyen elérhetők, gyorsan elkészíthetők, és a pénztárcát is kímélik egyben.

A zacsis leves, vagy más néven instant leves, Magyarországon is egyre népszerűbb, éves szinten fejenként 4,1 adagot fogyasztunk belőle. Ugyan a hazai fogyasztás messze elmarad Ázsia országaitól, ahol 10-szer vagy akár 20-szor annyi adagot fogyasztanak, a trend azért érzékelhető.De vajon mennyire egészségesek, és érdemes-e beilleszteni őket az étrendünkbe?

A HelloVidék magazin szakértői véleményt kért Ressely-Szarvas Veronikától, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének kommunikációs bizottsági elnökétől. A szakember kifejtette, hogy bár az instant levesek gyorsak és kényelmesek, az összetevőiket érdemes alaposan áttanulmányozni. Magas nátrium- és zsírtartalommal rendelkezhetnek, valamint tartalmazhatnak mesterséges ízfokozókat és egyéb adalékokat.

A szakértő szerint az instant levesek nem nyújtanak teljes értékű étkezést, és hosszú távú fogyasztásuk esetén hiányozhatnak a szervezet számára fontos tápanyagok. Fontos tehát, hogy mértékkel fogyasszuk, és figyeljünk az összetevők minőségére. Tartósítószer a legtöbb ilyen levesben nincs, de ettől még nem lesz egészséges.

A beszélgetés során felvetődött, hogy miként tehetjük egészségesebbé vagy tartalmasabbá az ilyen levest. A szakértő ajánlása szerint zöldségekkel felturbózhatjuk a levest, ezzel növelve a vitaminok, rostok és ásványi anyagok tartalmát. Azok, akik több fehérjét vagy szénhidrátot szeretnének, tejszínnel, reszelt sajttal vagy házi krutonnal dúsíthatják az ételt.

Végül, a szakértő felhívta a figyelmet a házilag készült és az instant leves közötti különbségekre. A házi leves előnye, hogy teljes kontrollunk van az összetevők felett, és szabályozhatjuk a tápértékét. Az instant levesek esetén azonban gyakran magasabb a telített zsírsav tartalom, és korlátozottak vagyunk az összetevők kiválasztásában.

A lényeg, hogy a jó minőségű instant leveseket mértékkel fogyasszuk, figyeljünk az összetevőkre és a tápanyagtartalomra, és részesítsük előnyben a friss, természetes alapanyagokból készült ételeket – amennyiben az időnk engedi.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló