Életmód

Nyugodjon békében? A természetes temetés erről szól!

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.13 | 11:23

A környezetbarát és organikus temetésé a jövő – ha szabad így fogalmazni. A lényeg, hogy a hagyományos sírköveknek és koporsóknak lassan bealkonyul.

A mulandóság senkit sem kímél: ha a saját életünk végére még nem is érdemes gondolni, de távozó szeretteink számára nyílik egy olyan búcsúztatási lehetőség, amely több, mint megnyugtató.

A jelenlegi temetési gyakorlat szinte minden szakasza káros a környezetre: már a balzsamozáskor is olyan vegyi anyagok kerülnek az elhunyt testébe, mely kemikáliák a talajt és a levegőt is szennyezik. A fémkoporsók és kripták anyagfelhasználása tonnákban mérhető, és a hamvasztáskor kibocsátott ártalmas vegyületekről, vagy a fakoporsók növénypusztításáról még nem is szóltunk.

Susan Dobscha, a Bentley Egyetem professzora szerint ez a jövő:

Testeddel tápláld a talajt vagy az óceánt, így védd a következő generációt.

A tudós hölgy egyébként könyvet is írt a halál és a fogyasztói kultúra viszonyáról.

Két olasz designer azon dolgozik, hogy meg is valósítsa az élők sorából való távozás ideális módját: Capsula Mundi néven gyártanak könnyen lebomló, tojás alakú „tokokat”, melybe pont elfér egy test, magzatpózban. Urnákat is készítenek ebből a krumpli- és kukorica alapú anyagból, melynek tetejébe még egy facsemetét is ültetnek.

A mostani olasz törvények még ezt a koporsót kiváltó módot nem teszik lehetővé, de Citelli és Bretzel azon küzd, hogy a szabályozás megengedőbb legyen. Az urnás verzió már több tartományban zöld utat kaphat; de a világ számos államában szigorúbban korlátozzák például a hamvak szétszórását is. A változást sürgető olaszok nem adják fel:

Ez az értékes hagyaték legyen egy olyan ajándék, amit az elhunyt a közösségének és a jövőnek szán.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló