Életmód

Három emberöltő alatt megháromszorozódott az emberi élettartam

  • Szerző:nuus
  • 2020.02.20 | 15:43

Váratlan fordulat!

Három emberöltő, körülbelül 150 év alatt megháromszorozódott a várható élettartam – mondta Steigervald Krisztián generációkutató csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

várható élettartam
Fotó: Pixabay

A kutató elmondta, az emberiség történetének 99,9 százalékában a várható élettartam 30, de még 160 évvel ezelőtt is csak 45 év volt a svéd nők körében. Ezzel szemben ma a japán nők élnek a legtovább, s az ő várható élettartamuk már 87 év.

“Egész egyszerűen nincs arra felkészülve a társadalom – egyénileg és családpolitikailag vagy társadalompolitikailag sem -, hogy miként lehet kezelni azt, hogy tömegével megjelennek olyan emberek a társadalomban, akik 80-90 évesek” – fogalmazott. Felvetődik, hogy ez a tömeg aktívan vagy inaktívan tölti-e az időskorát, illetve meddig fog tartani a nyugdíjkorhatár, ha az ember 90-100 évig él – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, fontos szerepe van a területet kutató szakembereknek, akik megoldásokat kínálnak az ebből fakadó társadalmi konfliktusokra.

Mit is jelent maga a fogalom?

A mutató a halálozás komplex mérőszáma, amelyet a halandósági tábla segítségével számítunk ki. A legismertebb mutató a születéskor várható átlagos élettartam, amely az egész népesség mortalitási tapasztalatait összegzi (általában egy adott évre vonatkozóan). Ezt a halandósági tábla legelső sorában találhatunk meg. A halandósági tábla többi sorában a más életkorokban várható élettartamok értékeit találjuk. A halandósági tábla számítási példája esetén a 3 éves korban várható élettartam 50,4 év. Általában azonban a 60, 70 vagy 80 éves korban várható élettartamok iránt van érdeklődés.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.