Életmód

Gyermekről gyermekre terjed ez a betegség a magyar óvodákban – ezt kell tudni a lepkehimlőről

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.26 | 12:18

Egyre több a lepkehimlős óvodás.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondta az Inforádiónak: a lepkehimlő gyakori vírusfertőzés az óvodások körében, és általában nem jár súlyos tünetekkel – írja az ATV.

123rf

A műsorban elhangzott, a betegség legjellegzetesebb tünete a kiütés, ami elsősorban a két orcán, néha pedig az orrnyergen jelentkezik, innen is kapta az elnevezését, hiszen a pirosodás egy pillangót formál. A szakértő hozzátette, miután a szél is kifújhatja a gyermek arcát, de mástól is kipirulhat, ezért ha a bőrből nem kiemelkedő, apró elemű kiütéseket talpasztalunk testszerte, akár a végtagokon – amelyek általában alig viszketnek –, jó eséllyel lepkehimlős a gyermek.

Arról is beszélt, hogy sokszor összekeverik a lepkehimlőt a csalánkiütéssel, azonban az sokkal erőteljesebben viszket, és egy allergiás reakciónál hirtelen erőteljesebb tünetek jelentkeznek.

A gyermekorvos szerint a lepkehimlőnek általában kevés tünete van, a kiütések megjelenése előtt néhány nappal hőemelkedés jelentkezhet, esetleg egy kis láz, enyhe vírusos panaszokkal, de ezek nagyon gyakran elkerülik a figyelmet. A kiütések általában néhány nap alatt elmúlnak.

A betegség súlyosabb lefolyása nagyon ritka, de várandós kismamák lehetőség szerint kerüljék a lepkehimlős gyermekeket

– tanácsolta Havasi Katalin.

A betegség általában már a tünetek jelentkezése előtt fertőz, ezért van az, hogy sorban jelentkezhet egy-egy óvodás csoport tagjain, ha egyikük már elkapta. Jó hír viszont, hogy a lepkehimlőt döntően csak egyszer szokták elkapni a gyerekek.

Havasi azt is elmondta, a lakosságnak több mint fele átesik élete során ezen a fertőzésen és általában kisgyerekkorban. A lepkehimlő alapesetben gyógyszerelés nélkül elmúlik, de ha egyéb tünetek is jelentkeznek, akkor mindenképpen forduljanak orvoshoz

Forrás: ATV


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.