Lélek

Tartod a kapcsolatot az exeddel? Pszichopata vagy?!

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.12 | 13:30

A kutatók szerint a szakítás utáni barátság nem feltétlenül rossz dolog, ha mindkét fél tisztában van a motivációival, és nincs köztük vonzalom.

A szakítás után sokan döntenek úgy, hogy barátságban maradnak az exükkel, mondván, hogy ez a civilizált és érett viselkedés. De vajon tényleg jó ötlet ez, vagy valami sötét motiváció áll a háttérben? Egy kutatás szerint a szakítás utáni barátság nem mindig ártatlan, sőt, akár pszichopata vonásokra is utalhat.

Illusztráció:Pixabay

A kutatást Justin Mogilski és Lisa Welling, az Oaklandi Egyetem pszichológusai végezték, akik 861 ember személyiségét és volt kapcsolatait vizsgálták. A résztvevőknek meg kellett adniuk, hogy milyen gyakran tartják a kapcsolatot az exeikkel, és hogy miért akarnak barátkozni velük. Azt is megmérték, hogy mennyire rendelkeznek a résztvevők a sötét személyiségjegyekkel, mint a nárcizmus, a machiavellizmus és a pszichopátia.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a sötét személyiségjegyekkel rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel akarnak barátkozni az exeikkel, mint az átlagos emberek. A pszichopaták különösen hajlamosak erre, mert kihasználják az exük érzelmeit és információit. A pszichopaták nem éreznek empátiát, bűntudatot vagy kötődést, ezért nem érdekli őket, hogy a barátságuk milyen hatással van az exükre vagy az új partnerére. A pszichopaták számára az exük csak egy eszköz, amivel elérhetik a céljaikat, például a szexet, a pénzt, a hatalmat vagy a bosszút.

A kutatók szerint a szakítás utáni barátság nem feltétlenül rossz dolog, ha mindkét fél tisztában van a motivációival, és nincs köztük vonzalom. Azonban ha valaki gyanítja, hogy az exe pszichopata, akkor jobban teszi, ha megszakítja vele a kapcsolatot, mert különben csak ki lesz használva és sérülhet. Azt is javasolják, hogy ha valaki új kapcsolatba kezd, akkor legyen óvatos, ha a partnere túl jóban van az exeivel, mert ez arra utalhat, hogy sötét személyiségjegyekkel rendelkezik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló