Életmód

Te hány fokban szeretsz dolgozni? Mutatjuk mi az ideális!

  • Szerző:nuus
  • 2024.03.14 | 15:45

A megfelelő munkakörnyezetben végzett munka hatékonyabbá tesz minket, ebben pedig a hőmérsékletnek is fontos szerepe van. Ugyanakkor nem mindenki érzi ugyanúgy a hőmérsékletet.

Ha irodai környezetben dolgozol, bizonyára már találkoztál azzal a kérdéssel, hogy milyen hőmérséklet legyen a legmegfelelőbb. Gyakran előfordul, hogy vannak olyan kollégák, akik fázósabbak, míg másoknak teljesen megfelel a hűvösebb környezet. Ebben az esetben nehéz lehet megtalálni az igazságos megoldást. Lehetséges, hogy a tudományos álláspont segíthet ebben a döntésben?

Illusztráci: Pixabay

 

Az irodai hőmérséklet jelentőségét számos tudományos kutatás alátámasztja. A túl meleg vagy túl hideg környezet hatással lehet a dolgozók teljesítményére. Magas hőmérséklet esetén csökkenhet a produktivitás, mivel az emberek hajlamosak elálmosodni, míg alacsony hőmérsékletnél lassulhat a munkavégzés és növekszik a hibázás esélye.

Az ideális hőmérséklet az irodában végzett munkához sok tényezőtől függ. A kutatások azt mutatják, hogy általában 22-25 °C között optimális a munkavégzéshez, de ez attól is függ, hogy milyen típusú munkát végzünk, és még akár a nem is befolyásolhatja. Ha aktívabb életmódot folytatunk a munka során, alacsonyabb hőmérséklet is megfelelhet, míg ülőmunka esetén általában kedvezőbb a melegebb környezet. Fontos szempont még az iroda sajátosságai, mint például a fényviszonyok és az épület szigetelése.

25°C feletti hőmérséklettel rendszerint nem érdemes kísérletezni, mivel minden plusz fokkal akár 3%-kal is csökkenhet a munkavégzés hatékonysága – derült ki kutatásokból. Ugyanakkor 22°C alatti hőmérsékletet sem érdemes beállítani, hacsak az nem megfelelő a dolgozók számára, mivel a túl hideg környezet nem tesz jót a produktivitásnak.

Az ideális megoldás valahol 22-25°C közötti tartományban található. Ennek érdekében érdemes megbeszélni a kollégákkal, hogy melyik hőmérséklet a legkényelmesebb számukra, majd átlagosan beállítani a termosztátot. Továbbá, ha valaki könnyen fázik, jó ötlet lehet egy meleg pulóvert tartani magánál az irodában.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.