Életmód

Ismered a 90/10-es szabályt? Pedig segíthet, hogy sikeres és boldog legyél

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.23 | 06:45

Ezzel az alapelvvel meghatározhatod, milyen napod lesz.

Pixabay
Pixabay

A Stephen Covey-féle 90/10-es szabály lényege abban áll, hogy az életünknek mindössze a tíz százalékát vagyunk képesek uralni. Nem tudunk kivédeni olyan dolgokat, mint hogy egy berendezési tárgy elromlik, vagy hogy egy repülőjárat késik. Amit viszont kontrollálhatunk, az a hozzáállásunk ezekhez a kialakult helyzetekhez – javasolja a Bright Side.

Ugyanis az ezt követő események – azaz a további 90 százalék – már a mi reakciónk következményei lesznek. Mindaz, amit feszülten teszünk.

Képzeld el, hogy a családoddal reggelizel. A kislányod véletlenül leönt kávéval, te felpattansz és leordítod. Aztán még az asszonyt is lehordod, hogy miért tette olyan közel azt a csészét hozzád. Elrohansz inget váltani a fürdőbe, és mire visszaérsz, azt látod, hogy a lány sír: nem fejezte be a reggelijét, és az iskolatáskáját sem rakta össze. Emiatt még az iskolabuszt is lekési – így neked kell elvinned kocsival. Késésben vagy, ezért idegesen vezetsz. Persze pár fontos irat otthon maradt a nagy kapkodásban. Borzalmasan indult a reggel, ezért a napod is csapnivaló lesz. Alig várod, hogy véget érjen. Hazaérsz, odaköszönsz a családnak, akik rosszkedvűek, és csak úgy szikrázik köztetek a feszültség.

Miért lett rossz a napod?

A: Mert a lányod leöntött kávéval.

B: Mert a lányod lekéste a buszt és neked kellett fuvarozni.

C: Dugó volt és elkéstél a melóból.

D: Rosszul reagáltál a helyzetre.

A helyes válasz a D. Elcseszted a napodat és a családodét is, a nem megfelelő viselkedéseddel. A kávé kiborult, és te is. Nem tudtál uralkodni az érzéseiden.

Máshogy is alakulhatott volna

Az eszpresszó rád fröccsen, mire a gyerek könnyekben tör ki. Erre te lágyan azt mondod neki, hogy

Semmi baj, legközelebb jobban figyelj oda!

Átöltözöl, minden vinni valót összekészítesz. Visszatérsz az étkezőbe, és az ablakon át látod, ahogyan a lányod integet a buszról. Elköszönsz a nejedtől, öt perccel idő előtt begördülsz a munkahelyedre és lelkesen üdvözlöd a kollégáidat.

Két, teljesen különböző forgatókönyv, melyek ugyanabból a szituációból indulnak ki. Minden azon múlik, hogyan viseled a történéseket. Persze vádolhatsz is másokat a nyavalyáid miatt és naphosszat panaszkodhatsz, hogy minden rosszul alakul, de ez segített már valaha neked?

Tanuld meg jól fogadni a váratlan helyzeteket, és akkor az életben többet nem lesz egy rettenetes napod sem!

Ha valaki leelőz az autópályán, akkor az hadd menjen. Ne száguldozz – mit számít az, ha pár perccel később érsz a célhoz, de legalább odaérsz épségben. Emlékezz a 90/10-es alapelvre, és ne aggódj!

Törlik a járatodat és így ugrik az aznapi időbeosztásod? Ne a reptéri személyzeten töltsd ki a dühödet, ez nem az ő hibájuk. Használd ki inkább az idődet okosan – olvass vagy ismerkedj más utasokkal!

Nem bánod meg, ha ragaszkodsz ehhez az alapelvhez – le fog nyűgözni az eredményessége!

 

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló