Életmód

A túlzabálás oké, de honnan tudod, ha nem eszel eleget?

  • Szerző:nuus
  • 2023.03.28 | 09:48

Szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki állandóan diétázik, még akkor is, ha szemmel láthatóan semmi szüksége sincs rá. Pedig az ész nélküli diétázás nagyon veszélyes!

Ha úgy szeretnénk fogyni, hogy egyszerűen nem eszünk, számos létfontosságú vitamintól és ásványi anyagtól fosztjuk meg szervezetünket, aminek egy sor rövid és hosszú távú következménye lehet. Azonban nemcsak a radikális koplalás árthat az egészségünknek, hanem az is, ha a szükségesnél kevesebb kalóriát fogyasztunk el. Figyeljünk az intő jelekre! 

Állandóan fázunk

Vacogunk, pedig a hőmérő szerint nincs is túl hideg? A szervezetünknek kalóriákra van szüksége a testhőmérsékletünk szabályozásához. Ha ezt nem kapja meg, akkor testhőmérsékletünk lecsökkenhet, amit ugyanúgy élünk meg, mintha a minket körülvevő hőmérséklet lenne túl alacsony.

Gyomorpanaszok

Az emésztőrendszerünk feladata az étel megemésztése. Ha minimalizáljuk az ételfogyasztásunkat, könnyedén elkezdhet figyelmeztető jeleket küldeni. Például ha abbahagyjuk a tejtermékek fogyasztását, szervezetünk beszünteti a feldolgozásukhoz szükséges enzim előállítását. Ennek eredményeként a következő alkalommal a tejtermék fogyasztását puffadás, hasmenés, görcsök és rosszullét követheti.

Hajhullás

A kellemetlen tünetet számos ok kiválthatja, ilyen a stressz, a hormonális zavarok és más betegségek, de a helytelen étrend is. Különösen a nem elegendő fehérjét tartalmazó étrend az, ami hajhulláshoz vezethet. Fogyasszunk megfelelő mennyiségű fehérjét és az omega-3 zsírsavat se felejtsük el! 

Rossz alvás, rossz közérzet és morcosság

Ha éhesek vagyunk, nem tudunk rendesen, pihentetően aludni. Ennek is lehet az eredménye általános rossz közérzet, hasonlóan a szénhidrátokban szegény étrendhez. 

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló